Több száz dél-koreai iskolában van szünet a MERS-vírus miatt

2015.06.04. 12:52

262 óvodában, 356 általános iskolában, 11 gimnáziumban, négy főiskolán és 12 gyógypedagógiai intézményben rendeltek el szünetet Dél-Koreában. A hatóságok attól tartanak, a diákok körében elterjedhetne a MERS-vírus, írja a Xinhuanet.com.

Az érintett intézmények 80 százaléka Gyeonggi tartományban van, ahol a jelentések szerint a legtöbb fertőzött eset felbukkant. Szöulban hét általános iskolában szünetel a tanítás.

Múlt héten jelentette a kínai média, hogy MERS-vírust diagnosztizáltak egy 44 éves dél-koreai férfinál, és a déli Kuangtung tartomány Hujcsou településén karanténba zárták. Május végére 15 dél-koreai fertőzöttet regisztráltak. Csütörtökre 35-re emelkedett a fertőzöttek száma Dél-Koreában. Egyelőre nem találtak kiskorú fertőzöttet.

A Middle East Respiratory Syndrome (MERS) koronavírus köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. A betegek halálozási aránya az eddigi tapasztalatok alapján magas, a betegség ellen nincs vakcina. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napokban közölt adatai szerint a MERS 2012. évi feltűnése óta 1139 esetet regisztráltak, közülük 431 volt végzetes.

Lemondják a turisták

Tömegesen mondják le dél-koreai útjukat a külföldi turisták a MERS-fertőzések felbukkanása miatt, írta az MTI. Az állami turisztikai hivatal szerint hétfőig 2500 külföldi, javarészt kínai turista mondta le dél-koreai útját, és a számuk keddre 7000-re ugrott. Szakértők szerint a lemondások száma a fertőzöttek számának növekedésével együtt fog nőni.

Habár a szöuli kormány fogadkozott, hogy mindent megtesz a betegség terjedésének megfékezése érdekében, a kór megjelenése máris érezteti kedvezőtlen hatását az idegenforgalomban és a tőzsdei kereskedelemben is. A két legnagyobb dél-koreai utazási iroda részvényeinek értéke mintegy 15 százalékkal esett a betegség felbukkanása, május 20-a óta. A dél-koreai üdülőhelyeken a szobafoglalások száma a tavalyi év hasonló időszakának csupán ötödét teszi ki.