Emőke
-4 °C
9 °C

Már ötvenen kapták el Dél-Koreában a MERS-vírust

2015.06.06. 10:23

Kilenc új MERS-fertőzöttet azonosítottak Dél-Koreában, ezzel már elérte az ötven főt a beteg száma, írja az MTI. A fertőzés május közepén ütötte fel a fejét, amikor egy Szaúd-Arábiából érkező férfiről állapították meg, hogy a Közel-keleti Légzőszervi Tünetegyüttesben szenved. Azóta négyen haltak meg a vírustól az országban és a sokan a koreai kormányt hibáztatják, amiért nem reagáltak megfelelően és a férfi közvetlenül fertőzhetett meg többeket is. A most bejelentett kilenc esetet is ehhez férfihez kötik, bár az egyikük már felgyógyult és hazaengedték. A laborvizsgálatok kiderítették, hogy nem észlelhető mutáció, a vírus megegyezik a Közel-Keleten azonosítottal.

Eddig 2000 embert zártak karanténba, ebből 160-at tartanak állandó kórházi felügyelet alatt. További ezer iskolát és óvodát is bezárták elővigyázatosságból.

A MERS, vagyis Middle East Respiratory Syndrome koronavírus köhögéssel, lázzal, légzési nehézségekkel járó légúti megbetegedést okoz és vírusos tüdőgyulladást idézhet elő. Ráadásul a halálozási arány kifejezetten magas és nincs ellene oltóanyag.