Zita, Mariann
9 °C
21 °C

150 éve nem volt ilyen szökés

2015.06.07. 17:43

Nagy erőkkel keres a rendőrség két szökött gyilkost New York államban, az Egyesült Államokban. A két rab egy magas biztonsági fokozatú börtönből szökött meg. Az állam kormányzója szerint a létesítmény megépülése óta - tehát 150 éve - nem volt ilyen szökés a börtönből, írja a BBC.

A két gyilkos, Richard Matt és David Sweat egy fúróval átfúrta a fém falakat, majd a börtön vízvezetékhálózatán és egy csatornafedőn keresztül az utcára jutottak. Utoljára pénteken este 10:30-kor a létszámellenőrzéskor látták őket, és szombat hajnalban 5:30-kor a reggeli névsorolvasáson már nem voltak meg. A börtönben éjjelente kétóránként benéznek az cellákba az őrök, de a két szökevény kapucnis pulcsiba bujtatott kitömött bábukkal helyetessítette magát az ágyban, így az őrök nem vették észre, hogy eltűntek.

A 48 éves Matt az életfogytiglani börtönbüntetését töltötte, amiért 1997-ben halálra verte majd feldarabolta egy korábbi főnökét. Ő már nem először szökött meg börtönből, 1986-ban is sikerest szökést hajtott végre, a főnöke meggyilkolása után, 1998-ban pedig egészen Mexikóig jutott, ahol elkövette azt a hibát, hogy leszúrt egy férfit egy kocsma előtt. Mattet 2007-ben adták ki a mexikói hatóságok az Egyesült Államoknak, ahol a főnöke megöléséért elítélték.

A másik szökevényt David Sweatet egy helyettes seriff agyonlövéséért ítélték tényleges életfogytiglanra 13 évvel ezelőtt. Sweatet és egy társát a seriffhelyettes rajtakapta, ahogy egy rablás zsákmányán osztozkodnak, és Sweat ekkor eresztett belé 22 golyót.

A két férfit házról házra keresik, és természetesen helikoptereket és keresőkutyákat is bevetettek, de egyelőre semmi nyomuk nincs.