Angelika
-4 °C
3 °C

Négyszáznál is többen haltak meg a kínai hajókatasztrófában

2015.06.07. 08:04

AJangce folyón elsüllyedt kirándulóhajó 431 áldozatának a holttestét hozták már partra, 11 utas holléte egyelőre még ismeretlen, a túlélők száma 14, írja az MTI a helyszíni mentők tájékoztatása alapján. A 2200 tonnás, 4 szintes, 76 méter hosszú Kelet Csillaga múlt hétfőn került tornádóba és süllyedt el a fedélzetén több mint 450 emberrel. Ez volt az utóbbi évtizedek legsúlyosabb kínai hajószerencsétlensége.

Csienli településen gyászszertartást rendeztek az elhunytak emlékére, százak álltak némán három percen át a Jangce folyó partján, miközben hajók kürtje szólt. A kínai tévé levette a műsorról a tervezett szórakoztató programot, és helyette jótékonysági adás volt.

A baleset pontos okát még nem közölték. A hajó kapitánya és a fedélzeti főmérnök őrizetben van. A hozzátartozók követelik, hogy a kormány árulja el az igazságot az okokról és a körülményekről, nevezzék és büntessék meg a felelősökat. A hajót üzemeltető vállalat vezetőjének bocsánatkérését nem fogadják el.

Az áldozatok hozzátartozó hiába kérték, hogy hadd vigyék haza szeretteik holttestét, az illetékesek ragaszkodtak ahhoz, hogy a jogszabályoknak megfelelően helyben hamvasztás legyen. Temetkezési helyet sem voltak hajlandóak biztosítani, csak arra engedtek engedélyt a rokonoknak, hogy kisebb csoportokban megemlékezéseket tartsanak. Az egyeztetés káoszba torkollott.