8 milliárd euróért vesz hadihajókat és légvédelmi rendszert Németország

2015.06.09. 18:08

A német kormány hadihajókat és egy új légvédelmi rendszert vásárol a hadsereg részére közel 8 milliárd euróért, írja az MTI. 

Volker Wieker tábornok szerint a német hadseregnél a Patriot lég- és rakétavédelmi rendszert a német-olasz-amerikai fejlesztésű MEADS (özepes hatótávolságú kiterjesztett légvédelmi rendszer) váltja fel. Ez légitámadások és taktikai ballisztikus rakétával mért csapások elhárítására alkalmas. A rendszer telepítését 2025-ben kezdik meg a tervek szerint.  A rendszer megvásárlására további 4 milliárd eurót fordítanak a védelmi minisztérium terve szerint.

A másik fejlesztési program négy hadihajó vásárlásáról szól, 3,9 milliárd euró értékben. A Bundeswehr olyan hajókkal bővíti a flottáját, amelyek légi-, és a vízfelszínről érkező támadások elhárítása mellett tengeralattjárók elleni hadviselésre, valamint szárazföldi műveletek vezénylésére is alkalmasak.

A lég- és rakétavédelmi rendszer cseréje és a négy új hadihajó beszerzése az első jelentős fejlesztés, amelyet Ursula von der Leyen védelmi miniszter irányításával indítottak el. A parlamenti ellenzéki pártok bírálták, hogy a MEADS beszerzéséről pályáztatás nélkül döntöttek. A Bundeswehr felszereléséről az utóbbi években számos hiányosság derült ki.