Elhagyta Dél-Afrikát a szudáni elnök

2015.06.15. 13:57

Elhagyta Dél-Afrikát Omar Haszan Ahmed el-Besír szudáni elnök, adta hírül a BBC. Ezzel elúszott a lehetőség, hogy a darfúri konfliktusban elkövetett népirtásért és háborús bűnökért letartóztassák.

Pretoria Felső Bíróságának kellett volna eldöntenie, hogy letartóztassák-e a dél-afrikai hatóságok a szudáni vezetőt, és kiadják-e a Nemzetközi Büntetőbíróságnak (International Criminal Court, ICC). A Reuters azonban úgy értesült, az elnök már úton van hazafelé, helyi idő szerint fél hétkor száll le a gépe Kartúmban.

Az ENSZ szerint 2003, vagyis a konfliktus kezdete óta 300 ezer ember halt meg Szudánban, és több mint 2 millióan kényszerültek elmenekülni otthonukból.

Az elnök az Afrikai Unió johannesburgi kongresszusán vett részt, de nem egyedül az ő részvétele volt kétséges: az egyiptomi elnököt, Abdel-Fattáh esz-Szíszit dél-afrikai jogászok akarnák rács mögött látni, háborús és emberiség ellen elkövetett bűnök miatt – részletek korábbi cikkünkben.

A Nemzetközi Büntetőbíróság 2002-ben alakult meg a Római statútum hatályba lépésével, népirtással, emberiesség elleni bűncselekményekkel, háborús bűncselekményekkel foglalkozik. Székhelye Hágában van, de tárgyalásait bárhol folytathatja. Az ICC egyik szülőatyja Benjamin Ferencz, az erdélyi születésű, de Amerikában felnőtt nemzetközi büntetőjogász, aki koncentrációs táborok felszabadításában is részt vett. Portrénkat itt olvashatja róla.