Tovább kutatnak Tbilisziben emberek és állatok után

2015.06.15. 21:59 Módosítva: 2015.06.15. 22:15

A mentők hétfőn folytatták a kutatást a grúz fővárosban, Tbilisziben az előző napi ítéletidőben eltűnt több mint húsz ember és az állatkertből kiszabadult vadállatok után. Az árvíz legalább tizenhárom ember halálát követelte. A grúz kormány hétfőre nemzeti gyásznapot rendelt el, a fővárosban szünetelt a munka és a tanítás. A főbb útvonalak továbbra is járhatatlanok voltak a sár és törmelékek miatt.

Az egymillió lakosú városra zúduló özönvízszerű eső nyomán kialakult áradások vasárnap elöntöttek egy lakónegyedet, több embert magukkal sodorva. Az áldozatok közül többen a tbiliszi állatkert alkalmazottjai, illetve mentők voltak. Negyven család háza romba dőlt.

A mentésben a lakosok is részt vesznek. A károk Nodar Haduri pénzügyminiszter szerint a 15 millió dollárt is elérik.

Súlyos károk keletkeztek a tbiliszi állatkertben is, számos állat kiszabadult. Legalább hat tigris, nyolc medve és hat oroszlán kószált szabadon a városban. A Rusztavi-2 televíziós csatorna beszámolója szerint egy gyerekkórház közelében még vasárnap hat farkast lőttek le, az állatkert sajtószolgálata pedig arról adott hírt, hogy egy vízilovat a város egyik központi terén sikerült bekeríteni és altatólövedékkel ártalmatlanná tenni.

A kiszabadult vadállatok senkit sem öltek meg – közölte az állatkert igazgatója.

Legalább 300 állat pusztult el az árvízben. Hétfőn két tigrist, egy medvét és egy sakált kerestek. A katasztrófa áldozatai között van az állatkert három munkatársa is. Az egyik gondozó akkor vesztette életét, amikor az oroszlánokat és a tigriseket próbálta menteni.

Fejbe lőtték a kedvencet

Az igazgató elmondta: az állatkert egyik kedvencét, egy Sumba nevű fehér oroszlánt fejbe lőtték az állatkert területén. Gurielidze vizsgálatot követelt az állatok lelövése ügyében.

Davit Narmania tbiliszi polgármester újságírók előtt azt javasolta, hogy az állatkertet a központból telepítsék ki a városon kívülre. A tervet támogatja Gigla Agulasvili környezetvédelmi miniszter és II. Ilja grúz pátriárka is. Az állatkert vezetői sem zárkóznak el ettől, de hangsúlyozzák: gondos előkészítésre van szükség.

Segítség érkezik

Hétfő este hét cseh szakértő utazik Grúziába, hogy segítséget nyújtson az elöntött állatkert dolgozóinak – közölte Jana Ondrejchová, a prágai állatkert illetékese. A hét szakértő közül öt a prágai állatkert munkatársa, amit 2002 augusztusában és 2013 júniusában öntött el az ár.

A 120 hektáros állatkertet 1927-ben alapították. Akkor a város szélén állt, de azóta a megnövekedett város központjába került. Az 1961. és az 1966. évi árvízben a Vere folyó partján álló állatkert nagy károkat szenvedett, de akkor a megáradt folyónak jóval kevesebb áldozata volt mind a tbiliszi lakosok, mind az állatkert lakói körében.  • Hírek
  • Hírek