Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Migránsokon veszekednek az olaszok a franciákkal

000 Par8197581
2015.06.16. 14:03

Az olasz–francia határon fekvő Ventimigliánál egyre több a menekült, akik Franciaországba és Észak-Európába mennének, de a francia hatóságok által megszigorított határőrizet miatt nem tudják elhagyni Olaszországot.

A határ menti Ventimigliában száz, főként szudáni és eritreai menekültet igyekezett begyűjteni az olasz rendőrség, hogy a vasútállomáson lévő, a Vöröskereszt által fenntartott ideiglenes menekülttáborba vigye őket – írta a Guardian.

Ez csak részben sikerült, többeket inkább futni hagyott a rendőrség a gyülekező tiltakozók láttán.

Róma abban bízik, hogy a növekvő káosz Ventimigliában konstruktívabb hozzáállásra kényszeríti az EU-t és azon belül a francia vezetést.

Az olasz kormány szerint a menekültekkel szemben kialakult helyzetet északi szomszédai, elsősorban Franciaország lépése váltotta ki. Az olasz belügyminiszter, Angelino Alfano „Európa arculcsapásának nevezte”, hogy az EU Olaszországot magára akarja hagyni a menekültproblémával, noha a migránsok számára elsősorban nem Olaszország a célpont. 

Franciaország eddig hatezer migránst küldött vissza az olasz oldalra, a dublini rendeletre hivatkozva, amely szerint annak az országnak kell döntenie a menekült kérelméről, amelynek területére először megérkezett. Róma azonban a migránsok elhelyezésének arányosabb elosztását várná az EU-tól.

„Ha Európa Európa akar lenni, akkor egységes blokként kell fellépnie a kérdés rendezésében. Ez volna az A terv.

Egyes baráti országok minisztereinek erőfitogtatása szembemegy ezzel” – közölte az olasz kormányfő. Matteo Renzi az A terv emlegetésével a korábban meglebegtetett B tervre utalt, amit pontosan nem részletezett ugyan az olasz kormány, de minden bizonnyal azt jelenti, hogy schengeni vízumot adva a menekülteknek rázúdítja őket az egész EU-ra, elsősorban a legfontosabb célországokra, Franciaországra, Nagy-Britanniára és Németországra.

Ventimiglia 28 éves polgármestere, Enrico Ioculano elmondta, a városnak egyre nagyobb terhet jelent a határ átlépésére vágyó migránsok tömege, de reményei ellenére nem kap segítséget az ország más régióitól sem. Korábban a bevándorlásellenes – és Dél-Olaszországgal szemben sem túl konstruktív – Északi Liga több tagja, így a Lombardia és Veneto kormányzói is közölték, nem kívánnak menekülteket átvállalni.

Renzi szerdán a brit kormányfővel, vasárnap a francia elnökkel találkozik, akikkel elsősorban a menekültek ügyét fogja megvitatni.