Meghalt az első európai MERS-es beteg

2015.06.17. 09:13

Június 6-án egy alsó-szászországi kórházban meghalt egy német férfi a MERS-vírus okozta szövődményben, de a klinika csak most közölte a hírt.

A 65 éves férfi az első német állampolgár, aki a saját hazájában a járvány áldozata lett, írja az MTI. A fertőzés nem terjedt át másokra, több mint 200 emberen végezték el a teszteket, amelyek mindegyike negatív lett.

A német férfi februárban az Egyesült Arab Emírségekben kapta el a fertőzést. Feltételezések szerint egy állatvásáron fertőzödhetett meg, valószínűleg tevéktől.

A mostani MERS-járványban már 11 ember halt meg Dél-Koreában. Az első Európában regisztrált eset Szlovákiában volt, egy dél-koreai férfinél diagnosztizálták a betegségét.

A MERS koronavírus tüdőgyulladással, lázzal, köhögéssel, légzési nehézségekkel járó fertőzés. Hasonlít az atípusos tüdőgyulladáshoz (SARS), de kevésbé fertőző. A betegek halálozási aránya magas  több mint 40 százalékos , és a kór ellen egyelőre nincs semmilyen gyógymód: se a gyógyszer, se a terápia, se a védőoltás nem használ. Az új járványról itt írtunk bővebben.