Tetszik a VMSZ elnökének a vasfüggöny ötlete

2015.06.17. 14:37

Szerbia számára is könnyebbséget jelenthet, ha Magyarország fizikailag lezárja a magyar–szerb zöldhatárt, mert ha a migránsok ezen az útvonalon nem tudnak bejutni az Európai Unióba, akkor „nagy valószínűséggel meg fogják kerülni ezt a területet” – reagált Pásztor István, a legnagyobb délvidéki magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdai bejelentésére, miszerint a kormány utasította Pintér Sándor belügyminisztert, hogy jövő szerdáig készítse elő a magyar–szerb határ lezárását, ami egy négy méter magas kerítéssel történhet meg.

A VMSZ elnöke az MTI belgrádi tudósítójának azt is elmondta, hogy a magyarországi határzárral Szerbia számára nem oldódik meg a probléma.

A mi számunkra akkor oldódik meg igazából a probléma, ha a szerb bejövő oldalon is meglesznek ezek az intézkedések

– mondta. Arról is beszélt, hogy pártja támogatja a szerb kormány azon törekvéseit, amelyek az illegális bevándorlók megfékezésére vonatkoznak. 

Emlékeztetett arra, hogy Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter kedden arról beszélt: Szerbiának nincs lehetősége arra, hogy több ezer menedékkérőt és migránst befogadjon, illetve ellásson. A belügyi tárca vezetője hozzátette, hogy Szerbia ugyan nem tagja az Európai Uniónak, de fontos szerepet kíván vállalni a migránsok megfékezésében, ezért pedig megerősíti a Magyarországgal, valamint a Macedóniával közös határ védelmét.

Pásztor István szerint sem lehet Szerbia olyan ország, amelyben több tízezer illegális migráns tartózkodik. Szerinte azokat az illegális bevándorlókat, akik jelenleg Szerbiában tartózkodnak, vissza kell toloncolni.

Meg kell oldani ezt a problémát, ennek a folyamatnak le kell állnia 

– közölte. 

Pásztor szerint a törvényesen, útlevéllel történő határátkelést nem befolyásolja a zöldhatár lezárása, mert annak elsősorban az a célja, hogy „a Közel-Keletről jövő szociális migránsokat megfogják, illetve visszafordítsák”.

A szerb sajtó tényszerűen számol be a történtekről

A Tanjug szerb hírügynökség Szijjártó Péter bejelentése után alig több mint egy órával, az MTI alapján, a vezető hírek között számolt be a magyar tervekről 13.10-kor. A Blic.rs a Tanjugra hivatkozva közölt tényszerű cikket, amit egy „nemzeti konzultációs” plakáttal illusztrált. A Politika szintén a hírügynökségre alapozza beszámolóját, amit a pápa intelmével is kiegészítettek. „Az Úr irgalmazzon azoknak, akik bezárják az ajtóikat a menekültek előtt” – mondta az egyházfő.  • Hírek
  • Hírek