Merkel: A tengeri tragédiákat kell megelőzni

2015.06.18. 13:38

A menekültek ellátása érdekében nagyobb szolidaritásra szólította fel az Európai Unió tagállamait a német kancellár, aki a közelgő európai uniós csúcstalálkozó előtt ismertette a tanácskozáson felmerülő kérdésekkel kapcsolatban kormánya álláspontját a német törvényhozás alsóházában, írja az MTI.

A Bundestag előtt csütörtök délelőtt elmondott nyilatkozatában Angela Merkel megengedhetetlennek nevezte, hogy a menekültek háromnegyedét a huszonnyolc uniós tagállam közül mindössze öt fogadja be. Ezen a téren nagyobb szolidaritásra van szükség - mondta Merkel, hangsúlyozva, hogy a szolidaritásnak és a felelősségnek kéz a kézben kell haladnia. Merkel szerint Németország továbbra is kész arra, hogy vállalja a felelősséget.

Az egyik legfontosabb feladatnak a kancellár

a tengeri tragédiák megelőzését, illetve  a menekültek életének megmentését nevezte.

"Mélységesen megráznak bennünket azok a tragédiák, amelyek sorra játszódnak le a nyílt tengeren" - fogalmazott a kancellár, aki szerint mindent meg kell tenni az emberi életek megmentése érdekében. Azt is mondta, hogy az embercsempész bandák ellen is hatékonyabban kellene fellépni, és Merkel szerint az is fontos lenne, hogy felszámolják azokat az okokat, amelyek az embereket menekülésre kényszerítik.