Ágnes
-1 °C
2 °C

Lelőttek egy rendőrt a kannabiszkirályságban

2015.06.24. 15:12
Lelőttek egy rendőrtisztet és másik kettőt megsebesítettek fegyveresek a dél-albániai Lazarat nevű faluban – közölte az országos rendőr-főkapitánysága szerdán. A település a ipari szintű marihuána-termesztésről ismert albániai térségben fekszik.

Ardi Bita rendőrségi szóvivő közölte, a három rendőrtiszt fegyveres harcba keveredett, miután megállítottak a marihuánatermesztés fellegvárának számító falunál egy fegyvereseket szállító gépkocsit, majd egy környékbeli házból rájuk tüzeltek, írja az MTI. Az összecsapásban a 31 éves Ibrahim Basha, a különleges rendőri erők tagja meghalt, két kollégája megsebesült. 

A hatóságok elmondták, több rendőri alakulat tart a fővárostól, Tiranától mintegy 200 kilométerre lévő Lazaratba, köztük az országos rendőrfőkapitány. 

A dél-albániai Lazarat térség akkor vált ismertté, amikor NATO-tag Albánia rendőrségének több száz tagja 2014 júniusában nagyszabású fegyveres műveletet indított a kannabiszkirályságnak nevezett település és környéke ellen, hogy a hatóságok szavai szerint felszabadítsák a falut a bűnözőktől. 

Az öt napig tartó, heves ellenállásba ütköző akció után – a bűnözők ugyanis gépfegyverekkel és rakétavetőkkel támadták a hatóságokat – egyes jelentések szerint mintegy 102 tonna marihuánát és 530 ezer ültetvényt pusztítottak el. Becslések szerint az elpusztított kendernek a piaci értéke 6,4 milliárd euró volt (1 ezer 989 milliárd forint), amely Albánia éves GDP-jének több mint hatvan százalékának felelt meg. Más források ezeket a számokat alacsonyabbra teszik.