Aladár, Álmos
-1 °C
1 °C

Schulz: Kerítéssel nem lehet megoldani a problémát

2015.06.25. 22:45

Rövidtávú megoldásokkal, kerítésépítéssel nem lehet megoldani a migráció problémáját - közölte csütörtökön Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, miután eszmecserét tartott az Európai Unió tagországainak Brüsszelben ülésező állam-, illetve kormányfőivel.

Schulz arra az álláspontra helyezkedett, hogy

a migrációnak globális okai vannak, és a probléma gyökerére kell összpontosítani,

amihez több erőforrást is hozzá kell rendelni. Schulz amellett érvelt, hogy meg kellene teremteni a legális bevándorlás lehetőségét, de nem bevándorlási jogot, csak esélyt azoknak, akik bevándorolnának, hogy jelezhessék erre vonatkozó igényüket. Schulz a többi között az amerikai zöldkártya rendszerét hozta fel példaként.

Akik azt mondják, hogy a migráció olyan probléma, amely megoldható a határok lezárásával, nem mondanak igazat" - áll Schulz írásban kiadott beszédében

Az EP-elnök szerint a felelősség azt jelenti, hogy minden tagállam betartja a közös szabályokat, s nem tesz egyoldalú lépéseket. Bent, az állam- és kormányfők társaságában Schulz a kötelező menekültkvóták mellett szállt síkra, mondván, hogy az önkéntes és kormányközi megoldások korábban nem váltak be.

"Minden tagállamnak ki kell vennie a részét a dologból, máskülönben a szolidaritás puszta jótékonykodássá válik" - mondta a kiadott beszéd tanúsága szerint.

Az EP elnöke arra is kitért, hogy amikor a libanoni polgárháború elől menekülők érkeztek Európába, ők a konfliktus végeztével vissza is tértek hazájukba, s azok a szíriai menekültek, akik jelenleg törökországi táborokban élnek, szintén haza akarnak térni.