Eszter, Eliza
16 °C
29 °C

Ugyanannyi menekült jött idén Magyarországra, mint Olaszországba

2015.06.29. 14:57 Módosítva: 2015-06-29 15:23:20

Tartjuk a lépést az olaszokkal, már ami a két országba érkező menekültek számát illeti: Olaszország vezeti a rangsort Európában, hozzájuk közel 68 ezer illegális bevándorló érkezett ebben az évben, Magyarországra pedig 66 ezer, tehát a különbség lényeges. Azt azért érdemes megjegyezni, hogy Olaszország körülbelül hatszor nagyobb, és hússzor gazdagabb, mint Magyarország. 

Szijjártó Péter külügyminiszter ma a Parlamentben arról is beszélt, hogy a Magyarországra érkezett bevándorlók 8-9 százaléka jogosult menedékkérelemre. Nálunk tavaly a menedékkérelmek tíz százaléka részesült pozitív elbírálásban, tehát eszerint a most Magyarországra érkező menekültek kevesebb mint 1 százaléka kaphatna menedékjogot, ami az elmúlt fél évben 6-700 embert jelent. 

Azt fontos megjegyezni, hogy a tavalyi 10 százalékos pozitív kérelemelbírálással sereghajtók vagyunk az Európai Unióban, igaz tavaly még döntő többségben Koszovóból érkeztek, jellemzően nem háborús konfliktusok elől menekülve. Most már más a helyzet, a déli határunkon hónapról hónapra egyre többen jönnek az Iszlám Állam elől menekülve Szíriából és Afganisztánból. Jelenleg a menekültek körülbelül háromnegyede utóbbi két országból érkezik.