1382 nyilvános kivégzés volt Észak-Koreában 2000 óta

2015.07.06. 23:45

Észak-Koreában 1382 embert végeztek ki nyilvánosan az elmúlt 15 évben egy új jelentés szerint. Mióta Kim Dzsongun van hatalmon, kissé emelkedett a kivégzések száma, ez a tendencia azonban a korábbi vezetőváltásoknál is megfigyelhető volt, írja a Vice.

Az adatokat szinte lehetetlen első kézből megerősíteni, mivel az észak-koreai média szoros állami ellenőrzés alatt áll, független megfigyelő szervezetek pedig nem dolgozhatnak az országban. A médiában 2014-ben például összesen két kivégzést említettek meg, noha ennek sokszorosa lehet a valós szám. A Vice szerint az új becslést 211 észak-koreai emigráns beszámolói és másodlagos források alapján készítették.

A jelentés adatai egybecsengenek más hasonló becslésekkel. Ezek szerint 2011-ben, miután Kim Dzsongun átvette a hatalmat az apjától, rögtön rendezett 80 nyilvános kivégzést. Olyan apró bűnökért is járt ebben az időben a halálos ítélet, mint dél-koreai szappanoperákról készült felvételek csempészése.

Két évvel később egy dél-koreai napilap arról számolt be, hogy az észak-koreaiaknak kötelezővé tették a nyilvános kivégzéseken való részvételt. Több esetben stadionokban gyűjtötték össze a nézőket, a kivégzőosztag pedig pályán lőtte agyon a halálraítélteket.

Észak-Korea egyébként még ezzel a kivégzési tempóval sem éri utol a világ vezető kivégzőit: Szaúd-Arábiát – ahol idén már 100 kivégzést hajtottak végre –, Irakot és Iránt.