Sára, Márió
2 °C
6 °C

Obama több ISIS elleni támadást ígért

2015.07.06. 23:59

Az Egyesült Államok erősíti az Iszlám Állam (ISIS) szíriai hátországa, így például a dzsihadista szervezet finanszírozásában kulcsfontosságú szerepet betöltő olaj- és gázipari létesítmények elleni támadásait - közölte Barack Obama amerikai elnök hétfőn a Pentagonban tartott sajtóértekezletén.

Az amerikai elnök szerint az ISIS utóbbi hónapokban elszenvedett vereségei azt jelzik, hogy

a szervezetet le lehet és le is fogják győzni,

ez azonban csak hatékony helyi szövetségesek segítségével sikerülhet. 

Szíriával kapcsolatban közölte: ahhoz, hogy a négy éve polgárháborúban őrlődő ország egységre tudjon lépni az ISIS ellen, új, befogadó vezetésre van szükség, amelynek nem lehet tagja Bassár el-Aszad jelenlegi elnök. Ennek érdekében Washington erősíteni fogja a mérsékelt szíriai ellenzék támogatását, ahogy az ISIS ellen harcoló kurd és iraki erőknek nyújtott segítséget is - közölte Obama, írja az MTI.

Obama arról is szót ejtett, hogy a Washington által vezetett terrorellenes koalíció eddig több mint 5000 légicsapást hajtott végre az ISIS állásai ellen, ezek során a szervezet több ezer harcosával végeztek. Az ISIS-nak komoly stratégiai gyengeségei vannak, és olyan közösségek veszik körül, amelyek a csoport vereségében érdekeltek. Az viszont világos, hogy a szervezet elleni harc hosszú és nehéz lesz, de továbbra sem tervezik, hogy szárazföldi csapatokat küldjenek az ISIS ellen.

Az amerikai elnök fontosnak tartotta kiemelni, hogy az Egyesült Államok soha nem állhat harcban az iszlám vallással, és a szélsőséges erőszak mint jelenség nem kapcsolható egyetlen vallási közösséghez, ám mivel az ISIS sikeresen toboroz muszlim fiatalokat világszerte, az amerikai hatóságoknak az eddigieknél többet kell tenniük, hogy ezt megakadályozzák.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft