Krisztina
18 °C
24 °C

A magyarok imádják az ingyenes vonatozást Szlovákiában

2015.07.07. 17:42
A külföldiek körében is népszerűek a Szlovákiában tavaly ősszel bevezetett ingyenes vasúti utazást biztosító kedvezmények - jelentette a noviny.sk szlovák hírportál. A nyugdíjasokra és a fiatalokra vonatkozó ingyenes vasúti közlekedést előzetes regisztráció mellett lehet igénybe venni. Ezzel a lehetőséggel eddig csaknem 13 és fél ezer nem szlovák állampolgár élt, ami a kedvezményre jogosult összesen igényt tartó 808 ezer ember mintegy két százaléka

"A regisztrált külföldiek az ingyenes személyszállítás keretében eddig mintegy 20 ezer utat, 1,7 millió kilométert tettek meg, ami átlagosan egy 85 kilométeres útszakaszt jelent fejenként" - mondta a Noviny.sk-nak Jana Morhácová, a szlovák vasúti társaság (ZSSK) kommunikációs osztályának vezetője.

A ZSSK adatai szerint az ingyenes utazást igénybe vevő külföldiek legnagyobb hányada magyar és cseh állampolgár. A legtöbbet utazó rekorder egy cseh állampolgár, aki a kedvezmény bevezetése óta eltelt alig több, mint fél év alatt már 16 ezer kilométert tett meg a szlovák vasúton ingyen - írta az MTI.

Az ország történetében példa nélküli mértékű rendkívül széleskörű vasúti utazási kedvezménycsomag bevezetéséről tavaly ősszel döntött Robert Fico kabinetje, az intézkedés november 17-én lépett hatályba.

  • Minden 15-ik életévét nem betöltött gyermek, 
  • minden 26 évesnél fiatalabb nappali tanulmányokat végző diák, 
  • illetve a 62-ik életévüket betöltött személyek és a nyugdíjasok, az ország területén térítésmentesen vehetik igénybe a vasúti személyszállítást.

A másodosztályú menetjegy ingyenes megváltására jogosító kedvezmény az állami és a magánkézben lévő vasúti társaságok csaknem összes járatára egyaránt érvényes. Az alól csak az Intercity és az Eurocity vonatok képeznek kivételt. A kedvezmény szlovák állampolgárok és külföldiek által egyaránt érvényesíthető. 

Az ingyenes utazás 6 éves életkorig menetjegy nélkül, 15 éves korig az életkort igazoló személyi okmány felmutatásával megváltott menetjegy segítségével, a diákok esetében diákigazolvánnyal megváltott menetjeggyel, a többi kategóriába tartozó utas által pedig az utasforgalmat bonyolító társaságnál ingyenesen kiváltható igazolvánnyal vehető igénybe.

A széleskörű vasúti kedvezmények bevezetésük óta többségében pozitív visszhangokat váltottak ki, de akadtak panaszok is. Utóbbiak zömét az váltotta ki, hogy bizonyos járatokon és időpontokban jelentős mértékben megnőtt a szerelvények foglaltsága az ingyenesség miatt. Ezt a vasúti társaság egy pótlólagos intézkedéssel orvosolta, ennek értelmében minden járaton bizonyos számú férőhelyet - a kapacitás csaknem felét - a fizető utasoknak tartják fenn.