Az oroszoknál már megvan a Hazafias Stoplista

2015.07.08. 19:25

Tucatnyi külföldi civil szervezetet nyilvánított nemkívánatossá, és javasolta az országból való kitiltását szerdán az orosz parlament felsőháza, a Szövetségi Tanács.

A szenátorok a tavaszi ülésszak utolsó napján fogadták el az orosz Legfőbb Ügyészségnek, a külügyminisztériumnak és az igazságügyi tárcának címzett dokumentumot, melyet a politikusok bensőségesen csak úgy neveznek

hazafias stoplista

Ezen a listán mások mellett szerepel a Soros Alapítvány, az Ukránok Világkongresszusa és a Freedom House washingtoni székhelyű jogvédő szervezet is. 

A Szövetségi Tanács döntése csak egy erőteljes ajánlás, melyet az ügyészség hajthat végre. Ennél a gesztusnál sokkal durvább volt maga a jogalap megteremtése, "a nemkívánatos külföldi és nemzetközi szervezetek betiltásá"-ról szóló törvényt Putyin idén májusban írta alá. Ebben az áll, azokat a nem kormányzati szervezeteket nyilváníthatnák nemkívánatosnak, amelyek "veszélyeztetik Oroszország alkotmányos rendjének alapjait, védelmi képességeit és biztonságát". Az ilyen szervezetek működését betilthatják,munkatársait közigazgatási, valamint büntetőjogi felelősségre vonhatják, vagyonukat befagyaszthatják. A döntést az orosz legfőbb ügyész vagy helyettesei hozhatják meg, a külügyminisztériummal egyeztetve.

A Szövetségi Tanács ezt bontotta ki a nálunk is ismerős retorikai tüzijáték kíséretében:

  • támadást intéztek Oroszország ellen
  • aláásták a hazafias egységet
  • külföldi pénzből puha agressziót alkalmaznak Oroszország ellen
  • meg kell védeni a civil szervezetektől az orosz szuverenitást


  • Hírek
  • Támogatások