Gizella
9 °C
15 °C

Egyik tájfun pusztít a másik után Kínában

2015.07.10. 20:18

Több mint másfélmillió embernek okozott kárt Dél-Kínában a csütörtökön érkezett Linfa nevű tájfun: tízezreket kellett lakóhelyükről elköltöztetni, házak százai dőltek romba, és sok helyütt szüneteltették a vasúti és légi közlekedést is - jelentette a helyi média pénteken. Eközben közel 900 ezer embert helyeztek biztonságba egy második, még nagyobb tájfun elől.

A Linfa helyenként 126 kilométeres óránkénti sebességű széllökésekkel és bő csapadékot hozó felhőszakadással csapott le Kuangtung tartomány több mint 130 járására, írja az MTI. A régióban a közvetlen anyagi kárt 1,3 milliárd jüanra (mintegy 58 milliárd forintra) becsülik.

A leginkább érintett Sanvej városban és a szomszédos Santouban 370 ezer ember maradt áram nélkül, több mint 6700 épület rongálódott meg. A térségben vonatok tucatjai nem indultak el az eredeti menetrend szerint. Hongkongban közel 1500 légi járatot indítottak késve vagy töröltek.

A mentés és kárelhárítás Dél-Kínában még folyamatban van, de a tájfun, amely helyenként özönvízszerűen borított be településeket, és fákat is kicsavart, időközben megszelídült.

Délkelet-Kínában mindeközben igyekeznek minden lehetséges előkészületet megtenni egy újabb és az eddig talán legnagyobb erejű idei tájfun fogadására. A Csan-Hom "szupertájfun" elől több mint 865 ezer embert evakuáltak Csöcsiang tartományban, s közel 29 ezer hajót hívtak vissza a kikötőkbe.

Egyes számítások szerint ez a tájfun lehet az elmúlt több mint hat évtized legerősebb vihara Csöcsiang tartományban.

Kínában a pénteken közzétett jelentés szerint a természeti katasztrófáknak az év első hat hónapjában 379 halálos áldozatuk volt, 56 embert még eltűntként tartanak nyilván.