Videóra vették a munkácsi tűzharcot

2015.07.12. 13:03

Egy ukrán újságíró, Musztafa Najem megszerezte és kirakta a munkácsi lövöldözés videó-összefoglalóját - közölte a Cink.hu.

Mint arról beszámoltunk, szombaton lövöldözés és tűzharc volt Munkácson, egy sportlétesítménynél a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének, Mihajlo Lanyónak az emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök lövöldöztek. 

Vasárnap pedig elkezdte kimenekíteni az ukrán rendőrség annak a községnek a lakosait, amelynek közelében elbarikádozták magukat a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei. A hírek három halálos áldozatról és több sérültről szólnak.

Lövöldözés és tűzharc volt Munkácson

A Cink.hu által is közölt videó elején piros pólóban telefonáló férfi Mihajlo Lanyo. A földön véres fejjel fekvő férfi, akit később bedobnak a dzsipbe, Jurij Rusznak, Lanyo egyik testőre. Róla sokáig azt hitték, hogy meghalt, de később kiderült, hogy a szívverése nem állt le. Most kórházban van, kómában.

5:00-nál megérkezik Vitalij Simonyak munkácsi rendőrfőnök, golyóálló mellényben, háttal áll - írta a lap. Hamarosan eldördülnek az első lövések, a harcosok kitörnek. 7:30-tól az oszágúti történések láthatók.

A Cink.hu a tűzharc hátterét is megvilágítja. Eszerint a legvalószínűbb verzió, hogy az elmúlt hetekben elkezdődött "az érdekszférák és a befolyási övezetek újraosztása a legdúsabb profittal kecsegtető kárpátaljai ágazatokban, ami Lanyónak nem tetszett, és erről akart szót váltani a PSZ-esekkel. Két ilyen terület van: a cigarettacsempészet és a fakitermelés" - írta a Cink.hu. Kárpátalja ugyanis az elhelyezkedéséből adódóan a rendszerváltás óta a fekete cigaretta- és fabiznisz első számú helyszíne.

A Cink.hu hírháttere szerint az ukrán-orosz háború csak közvetett módon kapcsolódik az egész történethez. A helyzet az, hogy "miközben az egyik – a kormányzati – oldalon valamennyire ott van a rendteremtés szándéka is, aközben a másik oldalon elsősorban a piaci pozíciók újrafelosztása zajlik" - írja a lap. De érdemes az egész írást elolvasni.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport