Anna, Anikó, Panka
21 °C
34 °C

20 évet kapott a balkáni kokainkirály

2015.07.13. 13:35 Módosítva: 2015.07.13. 13:36

Első fokon húsz év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a belgrádi különleges bíróság hétfőn a balkáni kokainkirályként ismert Darko Saricot. A 44 éves férfit 5,7 tonna kokain Dél-Amerikából Európába csempészése miatt ítélték el. Ügyvédje bejelentette: fellebbezni fognak az ítélet ellen.

Darko Saric tavaly márciusban adta fel magát. A férfi nem jelent meg az ítélethirdetésen, és a bírósági vizsgálat ideje alatt végig ártatlannak vallotta magát. Az úgynevezett Saric-klán másik 18 tagját is elítélték, a legkisebb büntetés öt hónap letöltendő börtönbüntetés volt, míg Saric mellett még egy klántagra szabtak ki húsz évnyi börtönbüntetést.

Saric neve 2009 októberében került be a köztudatba, amikor arról tudósított a szerbiai sajtó, hogy az uruguayi rendőrség 2,8 tonna kokaint foglalt le egy brit zászló alatt hajózó jachton, Montevideo közelében.

A rákövetkező évben nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Akkoriban a szerb sajtó arról számolt be, hogy Saric és klánja több százmillió eurónyi, kábítószer-eladásból befolyt pénzt moshatott tisztára, főleg különböző állami vállalatok megvásárlásával. A szervezett bűnözés elleni ügyészség gyanúja szerint a bűnözőt szerb állami tisztségviselők is segítették, főleg 2004 és 2009 között.