Bernadett
-2 °C
4 °C

Megy vagy marad a német pénzügyminiszter?

2015.07.19. 14:53

Cáfolta a német pénzügyminisztérium, hogy a tárca vezetője, Wolfgang Schäuble a lemondást fontolgatja a görög adósságválság ügyében a kancellárral kialakult nézeteltérés miatt, írja az MTI.

Vasárnapi német lapok beszámolói szerint a pénzügyminisztérium szóvivője találgatásnak nevezte, hogy Schäuble a távozás gondolatával foglalkozik. A spekulációk alapja a Der Spiegelben szombaton megjelent interjú, amelyben a miniszter a közte és Angela Merkel kancellár között a görög válság kezelésének ügyében kialakult nézeteltérésekről azt mondta, hogy a demokráciához hozzátartoznak a véleménykülönbségek, kényszeríteni pedig nem lehet senkit.

Ha valaki ezzel próbálkozna, elmehetnék az államfőhöz és kérhetném tőle a felmentésemet

- mondta. A pénzügyminisztérium szóvivője felhívta a figyelmet az interjú következő szakaszára, amelyben Wolfgang Schäuble nemmel választolt arra a kérdésre, hogy gondolkodik-e azon, hogy kéri a felmentését.

A német pénzügyminiszter a harmadik görög mentőcsomag feltételeiről szóló megállapodás megkötése után is arról beszélt, Görögország az euróövezeti tagság ideiglenes feladásával hatékonyabban kezelhetné a válságot, mert lehetőség nyílna arra, hogy kérje tartozása egy részének elengedését. Angela Merkel kancellár nyilvánosan nem karolta fel minisztere elképzelését. "Mindenkinek megvan a saját meggyőződése" - mondta erről a Der Spiegelnek Schäuble. Szerinte ugyan nem mindig egyezik a véleménye Merkelével, de "mindig ugyanazon az úton járunk", és kapcsolatukban "állandó elem", hogy mindig számíthatnak egymásra.

A minisztert sokan bírálták, amiért felvetette az euróövezet ideiglenes elhagyásának gondolatát, amit nyomásgyakorlásként értelmeztek. "Soha nem mondtuk, hogy Görögországnak távoznia kell az euróövezetből, csupán utaltunk arra lehetőségre, hogy maga Athén dönthet a tagság szüneteltetéséről" - mondta erről Wolfgang Schäuble a Der Spiegelnek.

A Bundestag végül pénteken nagy többséggel felhatalmazta a kormányt, hogy kezdjen tárgyalást az új mentőcsomagról. A német lakosság azonban a legutóbbi felmérés szerint többnyire kételkedik annak sikerében. A Welt am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett közvélemény-kutatás alapján az új mentőcsomag a lakosság 56 százaléka szerint rossz (23 százaléka szerint inkább rossz, mint jó, 33 százaléka szerint pedig nagyon rossz). A YouGov közvélemény-kutató intézet azt is kimutatta, hogy a németek 48 százaléka szerint Görögországnak ki kellene lépnie az euróövezetből.

Merkel és Schäuble fellépését viszont kedvezően ítélik meg a németek, a pénzügyminiszter megítélése a hagyományosan kiemelkedően népszerű kancellárénál is jobb. A Bild am Sonntag című vasárnapi lapban ismertetett adatok szerint Merkel tevékenységével a lakosság 68 százaléka, Schäuble tevékenységével a lakosság 69 százaléka elégedett. Az Emnid közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Merkel és Schäuble pártja, a konzervatív CDU népszerűsége is emelkedett az utóbbi egy hét alatt. A CDU és bajor testvérpártja, a CSU országos támogatottsága jelenleg 43 százalékos, ami 1 százalékpontos emelkedés az egy héttel korábbi - a brüsszeli euróövezeti csúcs előtti - szinthez képest és a legmagasabb idén január óta.