Lenke
14 °C
28 °C

Betiltotta az internetet az Iszlám Állam

2015.07.20. 22:17

Az Iszlám Állam (IÁ) egész Rakkában betiltotta az internet használatát, leszámítva az internetkávézókat. A dzsihadista csoport a szíriai központjának számító városban mindenkit arra kér, szüntesse meg otthonában az internetkapcsolatot. A  városban terjesztett felhívás szerint a lakosságnak vasárnaptól számítva négy napja van arra, hogy igazodjon az új szabályokhoz – írja az MTI.

A londoni székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szervezet szerint ez az intézkedés újabb kísérlet az IÁ részéről annak elhallgattatására, ami Rakkában történik. A dzsihadisták jelenleg az internetkávézókat járják azok után kutatva, akik információkat szivárogtatnak ki a városban uralkodó helyzetről. Emellett az IÁ igyekszik elvágni a kapcsolatot a külföldi harcosok és családtagjaik között is, mert

attól tartanak, hogy a melléjük szegődött külföldiek esetleg haza akarnak majd térni.

Az Iszlám Állam Szíria északi és nyugati részén, valamint a szomszédos Irakban is hatalmas területeket vont ellenőrzése alá, ám az utóbbi hónapokban több vereséget is elszenvedett. A Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia hétfőn bejelentette, hogy majdnem teljesen ellenőrzése alá vonta az ország északkeleti részén fekvő el-Haszake városát. A milícia a Bassár el-Aszadhoz hű erők rovására terjesztette ki fennhatóságát a település felett, amelyen a múlt hónapig a szíriai kormányerők és a kurdok közösen osztoztak. Haszakénak a kormányerők által ellenőrzött része ellen nemrég az Iszlám Állam is támadást indított. Az állami televízió hétfőn ugyanakkor azt közölte, hogy a hadsereg Haszakéban sikeresen bekerítette az IÁ támadóit, és sokukkal végzett.