Márta, Flóra
20 °C
33 °C

Obama segít legyőzni a Boko Haramot

2015.07.21. 00:54

Barack Obama a két hónapja hivatalban lévő Muhammadu Buhari nigériai államfőnek segítséget ígért a Boko Haram elleni harcban, írja az MTI. Az amerikai elnök Buharival folytatott tárgyalásán közölte, hogy Amerika támogatja a szélsőséges szervezetek felszámolásáról és a korrupció visszaszorításáról szóló programját.

A nigériai államfő találkozott Joe Biden alelnökkel is, aki azt mondta, hogy a szélsőségesek feletti győzelmet győzelmet nem lehet egyedül katonai eszközökkel kivívni, azt jelentős társadalmi-gazdasági programokkal is alá kell támasztani. Ebben felajánlotta az Egyesült Államok együttműködését.

A terrorszervezet 2009 óta több mint 13 ezer embert gyilkolt meg Afrika legnépesebb országában. Nigéria más térségbeli országokkal összefogva próbál szembeszállni a Boko Harammal, amely márciusban hűséget esküdött az Irakban és Szíriában nagy területeket ellenőrzés alatt tartó Iszlám Állam dzsihadista szervezetnek.

Az amerikai-nigériai kapcsolatokat korábban beárnyékolták az abujai kormánynak és hadseregnek a Boko Harammal szemben elszenvedett kudarcai, egyebek között a militáns csoport által 2014 áprilisában elrabolt több mint 200, zömmel keresztény iskolás lány ügyében megmutatkozott tehetetlensége.

Goodluck Jonathan akkori elnök felfüggeszttette a nigériai csapatok amerikai kiképzését, mivel Washington nem volt hajlandó harci helikoptereket eladni a kormányának. Az ország régi-új vezetője, Muhamaddu Buhari 72 éves volt katonai diktátor ígéretet tett a demokratikus normák tiszteletben tartására és hajlandóságot mutatott az ezzel kapcsolatos amerikai aggályok orvoslására.