Nem találtak támadásra utaló nyomot a fogdában felakasztva megtalált nőn

2015.07.24. 16:34

Sandra Bland felakasztotta magát, és öngyilkos lett, mondta el Warren Diepraam megyei ügyész a boncolás előzetes eredményét. Az ügyész a CNN szerint azt mondta, hogy Bland kezén karján, és máshol sem voltak olyan kisebb sebek, amik védekezésre utaltak volna egy támadóval szemben.

Blandet július 10-én állította meg egy rendőrjárőr a texasi Waller megyében, miután nem rakta ki az indexet egy sávváltásnál. Az igazoltatás az arról nyilvánosságra hozott videofelvétel szerint egyre indulatosabb vitába csapott át, végül a járőr egy taserrel kényszerítette ki a nőt az autóból, majd pedig őrizetbe vette hivatalos személy elleni erőszak vádjával. A nő három napig volt a fogdában, majd egy szemeteszsákkal felakasztva találtak rá a zárkájában. Az ügyről bővebben itt olvashat>>>

Családja és több aktivista nem hiszi, hogy a 28 éves Bland öngyilkos lett volna. Egyikük azt mondta, hogy a nő szép jövő előtt állt, előre tekintett, és hamarosan elengedték volna a fogdából. Az ügyben a helyi rendőrökön kívül az FBI is vizsgálódik. Civil aktivisták is úgy vélik, hogy a fekete nő ügye is a faji előítéletek és a rendőri túlkapások egyik legutóbbi példája lehet az Egyesült Államokban.

A megyei ügyész pénteki ismertetése szerint a nő nyakán sem egy egységes nyom lett volna látható, ha erőszakos küzdelemben akasztják fel. Találtak viszont közel harminc gyógyuló vágásnyomot a bal csuklóján, ezek már hetekkel korábban keletkezhettek, még gyógyultak. Blandnek marihuána is volt a szervezetében a halálakor, ezt egyelőre még vizsgálják.

Habár az előzetes halottkémi jelentés az ügyész szerint elég sok bizonyítékkal szolgált, de hangsúlyozta a CNN-nek, hogy az ügy még nincs lezárva. Mint mondta, még sok információt begyűjtenek, egyelőre nem akart semmi biztosat mondani. A megyei seriff, R. Glenn Smith viszont kijelentette, neki semmi kétsége afelől, hogy Bland öngyilkos lett.

A Bland melletti zárkában tartott rab azt mondta, hogy nem hallott semmilyen felfordulásra utaló zajt, sem pedig kiáltozást. Elmondta viszont, hogy Bland nem evett, és gyakran sírva fakadt a három nap alatt. Nagyon aggódott, hogy nem tud bemenni az első nap munkába az új munkahelyén, ami miatt átköltözött Illinois-ból Texasba.

Nem ellenőrizték megfelelően

Egyre több arra utaló információ van viszont, hogy a fogdában súlyos szabálytalanságokat követtek el Bland fogvatartása alatt.

A CNN megszerzett egy bizottsági jelentést, ami július 16-án, három nappal Bland halála után készült. Ebben megállapították, hogy a fogda őrei nem tartották be a szabályokat, és nem ellenőrizték megfelelő időközönként a rabokat. Nem sokkal reggel hét után egy őr személyesen járt a zárkánál, és beszélt is néhány szót Blanddel, de legközelebb csak 8:55-kor jött egy őr megnézni, mi van a nővel, aki addigra már nem lélegzett. Az előírások szerint minden órában legalább egyszer személyesen is ellenőrizni kellene a rabokat egy börtönőrnek. Az már korábban is kiderült, hogy egy órával 9 előtt nem személyesen, csak az interkomon szóltak le az őrök a zárkába.

Nem ez volt az egyetlen feltárt hiányosság a fogdában. A jelentés szerint nem igazolták, hogy a fogda személyzete átesett volna azon az évente esedékes kétórás képzésen, amin helyi pszichológusok segítettek volna nekik felismerni és kezelni a mentálisan instabil, öngyilkos hajlamokkal rendelkező rabokat.

A pszichológiai állapotot felmérő dokumentumok között pedig ellentmondás volt. Egy kézzel írt dokumentumban az állt, hogy Bland megpróbálta túladagolni magát gyógyszerekkel, miután 2014-ben elvetélt. Azokra a kérdésekre is beikszelte az igent, amik azt próbálták felmérni, hogy volt-e már valaha depressziós, és a fogdába érkezéskor annak érezte-e magát, illetve voltak-e öngyilkos gondolatai az elmúlt évben. Viszont egy számítógéppel kitöltött másik adatlapon a nemet jelölték meg a mentális betegségre, vagy öngyilkossági kísérletre vonatkozó pontoknál.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport