Detroitba beköltözött a Sátán

2015.07.27. 00:02

Egy sátánista szervezet szombat éjfél előtt egy több mint két és fél méter magas Baphomet-bronzbálványt avatott fel Detroitban – írja az MTI.

A tiltakozástól tartva a szervezők csak az utolsó pillanatban árulták el az avatás helyszínét annak a több száz embernek, akik jegyet váltottak a nagy eseményre. Az egytonnás, embertestű, szárnyas, kecskefejű szobrot egy, a Detroit folyó partján álló gyárépületben leplezték le.

Jex Blackmore, a Sátánista Templom elnevezésű szervezet detroiti csoportjának vezetője elmondta, hogy a szobrot Arkansas szövetségi államba kívánják átszállítani, ahol idén fogadták el azt a törvényt, amelynek értelmében az állam törvényhozásához tartozó területen emlékművet emelnek a tízparancsolatnak.

A bálványt – a vallások közötti egyenlőségre hivatkozva – eredetileg Oklahomában, az ottani Capitolium mellett 2012-ben felavatott tízparancsolat-szobor közelében akarták felállítani a sátánisták. A helyi legfelsőbb bíróság viszont korábban úgy döntött, hogy  Mózes kőtábláinak emlékműve a mostani helyén sérti az állami alkotmány azon rendelkezését, amely megtiltja, hogy állami területet vallási célokra használjanak fel.

A konzervatív Oklahoma honatyái azzal fenyegetőztek, hogy felelősségre vonási eljárást kezdeményeznek a bírói testület tagjai ellen, és kilátásba helyezték a helyi alaptörvény módosítását. Mary Fallin oklahomai republikánus kormányzó közölte, hogy a fellebbezési eljárás végig a tízparancsolat-szobor mindenképp a helyén marad.

A sátánista szoboravatás ellen szombaton 250 katolikus hívő misén tiltakozott a detroiti Szent József templomban.  • Hírek
  • Támogatások