A Kreml bankára szerint Vlagyimir Putyin a világ leggazdagabb embere

2015.07.28. 21:50

Vlagyimir Putyin a világ leggazdagabb embere, állítja Szergej Pugacsev emigráns orosz nagytőkés, akit legfelsőbb szintű kapcsolatai miatt korábban a Kreml bankárának is neveztek. Pugacsev szerint Putyin addig rendelkezhet csak „vagyonával”, azaz az orosz állami vállalatokkal, amíg hatalmon marad.

Szergej Pugacsev korábban olyan jó viszonyt ápolt Putyinnal, hogy a Kreml bankáraként emlegették. Az üzletember tulajdonában lévő Mezsprombank 2010-ben csődbe ment, 2011-ben Londonba emigrált, hajógyártó cégbirodalmát 2012-ben államosították, írta róla korábban a Napi.hu. 2013-ban egy moszkvai bíróság elfogatóparancsot adott ki ellene. Pugacsev meggyőződése, hogy bankját szándékosan vitték csődbe, hogy a bank által hitelezett hajógyárára rátehesse a kezét az állam.

Annyit lopjon, amennyit tud

„Putyin mindent, ami Oroszország területén található, sajátjának tekint” – mondta a pénzember a Guardian újságírójának, Luke Hardingnak.

Arra, hogy Putyin magánvagyona mekkora lehet, csak becslések vannak – Bill Browder hedge fund menedzser például a CCN-en Fareed Zakariának azt mondta, 200 milliárd dollárja (55 ezer milliárd forintja) lehet az orosz elnöknek. Ez azt jelentené, hogy két és félszer gazdagabb, mint a hivatalosan a világ leggazdagabbjának tartott Bill Gates.

Putyin 14 évi orosz uralma alatt az összes pénzt, amit nem iskolákra, utakra, kórházakra költöttek, ingatlanokba, svájci bankszámlákba, részvényekbe, fedezeti alapokba fektette az oligarcháival

mondta a Business Insider szerint Pugacsev. „A hatalma első nyolc-tíz éve arról szólt, hogy annyi pénzt ellopjon, amennyit csak tud. Meg akart gazdagodni, gyakorlatias ember volt. Beszéltünk arról, hogy nem akar szegényen kivonulni a közéletből” – tette hozzá.

„Az orosz üzletemberek immáron pusztán az államfő, Vlagyimir Putyin jobbágyai, nincs olyan vállalat az országban, amelyre az ország első embere ne tehetné rá a kezét” – idézte Pugacsevet korábban a Financial Times nyomán a Napi.hu. Pugacsev szerint Putyin fejben „nem tudott továbblépni az orosz titkosszolgálat szellemi színvonalánál”, és „azt hiszi, hogy egy magánvállalkozás legfeljebb zsömlét tud sütni, az ennél bonyolultabb dolgok csak állami vállalatoknál készülhetnek”.  • Hírek
  • Hírek