Gál
9 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Amerikában már a melegek is lehetnek fiúcserkészek

2015.07.28. 07:46

Feloldotta hétfőn a nyíltan homoszexuális felnőtt vezetőkre és alkalmazottakra vonatkozó tilalmat az amerikai fiúcserkészek mozgalma (Boy Scouts of America, BSA), amivel elvileg egy régóta fennálló konfliktus szűnhet meg a 105 éves, texasi központú szövetségben.

Az új rendszer, amely két évvel azt követően lépett életbe, hogy a szövetségnél eltörölték a saját nemükhöz vonzódó fiúk belépésére vonatkozó tilalmat, továbbra is lehetővé teszi a vallási szervezetek által létrehozott cserkészegységek számára, hogy maguk döntsenek a homoszexuális felnőtt vezetők ügyében. Az amerikai cserkészszervezeteknek mintegy 70 százaléka áll szoros kapcsolatban vallási csoportokkal, az egységek csaknem felét a katolikus és a mormon egyház, valamint a Déli Baptista Konvenció támogatja. 

A változást a BSA 1400 tagú országos igazgatótanácsa hétfőn a jelenlévő tagok 79 százalékának támogatásával hagyta jóvá, a lépést a szervezet végrehajtó bizottsága korábban egyhangúlag támogatta. 

Az amerikai fiúcserkészek röviddel azt követően nyitották meg soraikat teljesen a melegek előtt, hogy az Egyesült Államok legfelsőbb bírósága júniusban az egész országra kiterjesztette az azonos nemű párok házasságkötési jogát. De ezt megelőzően májusban Robert Gates volt védelmi miniszter, a BSA elnöke már leszögezte, hogy a cserkészvezetők homoszexualitására vonatkozó kategorikus tilalom fenntarthatatlan.

Mint minden amerikai ifjúsági szervezeté, a BSA létszáma is csökkent az elmúlt években, a szövetségnek jelenleg mintegy 2 millió 400 ezer fiú és egymillió felnőtt a tagja. A BSA 2013-as, a meleg fiúk befogadására vonatkozó döntése nyomán több konzervatív csoportok is elszakadt, és Trail Life (Ösvényélet) néven új egyenruhás szervezetet hoztak létre, amelynek ifjúsági és felnőtt tagsága mára meghaladja a 25 ezret.