Gergely
6 °C
23 °C

A feleségét az ember nem erőszakolhatja meg

2015.07.28. 11:18

A jelenleg legnépszerűbb republikánus elnökjelölt, Donald Trump valószínűleg maga sem számított rá, milyen következményei lesznek a mexikói menekülteket nemi erőszakkal és a bűnözéssel vádoló kirohanásának.

A CNN-nek július elején ezt mondta:

észbontó, ha az ember összeveti a nemi erőszakról, a bűnözésről és az illegálisan érkezőkről szóló statisztikákat.

A Daily Beast nevű online lap erre előszedett egy 1989-es történetet. A milliárdos ingatlanvállalkozó akkori felesége, Ivana Trump szerint férje egy alkalommal fizikailag és szexuálisan is bántalmazta, és az eset leírásakor a "nemi erőszak" kifejezést használta. Mindez a mágnás életéről szóló, 1993-ban megjelent könyvben (Lost Tycoon: The Many Lives of Donald J. Trump) is olvasható.

Az azóta is minden idők egyik legdrágább válásának tartott egyezség részeként a nő vállalta, hogy nem beszél a házasságról, és Trump jogászainak nyomására végül a készülő könyv elejére is bekerült tőle egy puhább magyarázat, miszerint a szexuális erőszakot Ivana nem szó szerint vagy büntetőjogi értelemben értette.

Amikor a Daily Beast újságírója a szexuális erőszakról a negyedszázados történet fényében kért kommentárt a republikánus jelölttől, Michael Cohen, Trump ingatlancégének jogásza először magyarázkodni kezdett. Arról próbálta meggyőzni az újságírót, hogy az amerikai esetjog alapján egyértelmű, hogy

a felesége ellen az ember nem követhet el nemi erőszakot.

Ami persze nyilvánvalóan kamu. Amikor ezt az újságíró közölte, a jogász hangnemet váltott, és az épp zajló előválasztási kampány szempontjából sajtótörténeti jelentőségű fenyegetőzésbe kezdett:

"A bíróságon fogunk találkozni, ahol az összes pénzedet elszedem, azt is, amit még meg sem kerestél. Nekimegyek a lapodnak és mindenkinek, akit csak ismersz. Most szólok:

nagyon óvatos legyél, mert amit tőlem kapsz, az kibaszott ocsmány lesz. Értve vagyok?"

"Ha egy cikkben szerepelteted Trump úr nevét és a "nemi erőszak"-ot, felborítom az életed...amíg csak ezen az elkúrt bolygón élsz...csak jönnek majd sorban az elvesztett perek, és akkora kazal pénzt fogsz fizetni, hogy azt se tudod, hogy mássz ki alóla."

"Azt csinálsz, amit akarsz. Tönkre akarod tenni az életedet húsz évesen? Szívesen hozzásegítelek, csak írd meg a cikket."