Márta, Flóra
20 °C
33 °C

14 éves modell átlátszó ruhában a Dior kifutóján

2015.07.29. 18:58

A Dior szembemegy a trendekkel, és a kritikák ellenére egy 14 éves, rendkívül vékony lányt választott arcának. Sofia Mechetner feltűnése miatt rengeteg támadás éri most a divatházat.

Sokan Hamupipőke-történetként írnak  Mechetner sztorijáról. Orosz származású édesanyja egyedül neveli őt és testvéreit Tel Aviv külvárosában. Miközben az anya két műszakban dolgozik, Sofia gondoskodik kisebb testvéreiről és időnként segít anyjának irodákat takarítani. Vagyis már nem, mert a Dior kétéves szerződést kötött vele: 170 ezer fontot, vagyis 72 millió forintot kap majd, amiből egy ideig el tudja tartani a családját. 

Kérdés, hogy milyen hatással lesz a hirtelen világsiker a 14 éves lány életére. Sokan botrányról beszélnek, amiatt, hogy a tinilányt túl erotikusan mutatja be a divatcég. Egész biztos nem segített az ügy megítélésben, hogy  Mechetner rögtön az első bemutatón kvázi átlátszó fehér ruhában vonult fel. A Huffington Postpéldául annyira kiakadt ezen, hogy a cikkükben kikockázták a lány mellbimbóit, amik valóban láthatóvá váltak a ruha alatt. Ezt azzal indokolták, hogy a lány 16 éven aluli. 

Egyáltalán nem egyedi eset, hogy tinédzser modelleket alkalmaznak a divatiparban. Thylane Blondeau például négy évesen volt először kifutón, most tíz évesen szexi képeken pózol a francia Vogue-ban, Cara Delevingne pedig 10 évesen tűnt fel az olasz Vogue-ban, igaz, gyerekruhákat viselt. Johnny Depp 16 éves lánya, Lily-Rose a Channel egyik arca lett idén nyáron, sőt már Cindy Crawford 13 éves lánya is elkezdte a modell karrierjét. 

Úgy tűnik, a Diort egyáltalán nem izgatja, hogy a divatipar legfontosabb szereplői pár éve még irányelvként is rögzítették, hogy a divatmárkák ne dolgozzanak 16 évnél fiatalabb modellekkel a kifutókon,  a British Fashion Council ki is tiltotta a London Fashion Week-ről a fiatalabbakat. A Council for Fashion Designers of America már 2011-ben azt írta egy közleményében, hogy kamaszlány testű tinédzser modellek alkalmazása teljesen irreális sztenderdeket eredményez a divatiparban: hiszen a női test alapvető jegyei – csipő, mellek – hiányoznak. Ahogy felnőnek, a tinédzsermodellek egyre kevésbé tudnak megfelelni ennek az ideálnak, romolhat az önbecsülésük és pszichés zavaraik alakulhatnak ki.

Mechetner kapcsán sokan emlegetik Kate Moss példáját, aki ugyanúgy 14 évesen kezdte a modell-karrierjét és saját bevallása szerint ez vezetett ahhoz, hogy 17 évesen idegösszeroppanást kapott.

A divatipar kapcsán nem csak az vitatéma, hogy hány éves kortól való egy lány a kifutóra, hanem az is, hogy hogyan néznek ki a modellek, és ezzel milyen üzenetet közvetítenek a társadalom felé. 

Mechetner feltűnése részben meglepő, hiszen a divatházak mostanában éppen azzal igyekeztek kitűnni, hogy kevésbé sovány, úgynevezett "plus size" vagy idősebb modelleket alkalmaztak. Sokan a divatipar forradalmáról beszélnek, mert látszólag egyre több márka ünnepli a nők sokszínűségét. A Dolce & Gabbana a 85 éves Daphne Selfe-t választotta arcának, a Desigual fő modellje Chantelle Winnie, akinek pigmenthiányos foltok vannak a bőrén, rengeteg befutott plus size modell van a világon, közülük az egyik leghíresebb, Tess Holiday a People magazin címlapján pózolt idén nyáron.

Forradalomról beszélni valószínűleg mégis túlzás, hiszen ezek a modellek még mindig mind gyönyörűek és a korábbi – csontsovány, fiatal, hamvas bőrű – ideálnak csak egyik elemét kezdik ki. A Dior pedig most úgy döntött, hogy egyiket sem, és ragaszkodik a megszokott a szépségideálhoz, amit most egy 14 éves lányban látott meg. Hiába a sok-sok cikk és irányelv a divatipar felelősségéről.