Több ezer embert engedtek egyszerre szabadon Mianmarban

2015.07.30. 22:04

6966 embert engedtek szabadon Mianmarban, köztük politikai foglyokat és több mint 150 kínai favágót, akiket előző héten ítéltek életfogytiglani börtönbüntetésre, írja a Reuters. A lépés valószínűleg segíteni fog majd a Mianmar és Kína közt fennálló diplomáciai feszültségek rendezésében. 

A két ország szoros gazdasági kapcsolatokat ápol, Mianmar ugyanis 2011-ig egy katonai junta irányítása alatt állt, a megelőző két évtizedben az ország elleni nyugati szankciók miatt pedig Kína jelentette jóformán az egyetlen kereskedelmi, biztonságpolitikai és energiapartnerét az országnak.  

Idén azonban nagyban romlottak az ország diplomáciai kapcsolatai Kínával miután lázadó csoportok ellen a határ közelében folyó harcokban kínai állampolgárok is életüket vesztették. 

A most elengedett 155 favágót még januárban kapták el, amikor a mianmari kormány lecsapott az országban működő illegális fakitermelőkre. A rendőrök akkor több mint 400 járművet és 1600 farönköt is lefoglaltak. Mianmarból a fákat nagyrészt Kínába szállítják, feltehetően ez volt az oka a durva ítéleteknek. 

A kegyelmet kapottak közt volt legalább 13 politikai fogoly is, aktivisták és újságírók, sokan azonban még mindig börtönben vannak. Emellett feltehetőleg a katonai hírszerzés 9 magas rangú tagját is elengedték, akiket még a junta idején tartóztattak le.