Megúszta a halálbüntetést az aurorai ámokfutó

2015-07-22T100210Z 1189393073 GF10000166404 RTRMADP 3 USA-SHOOTI
2015.08.08. 08:42
James Holmes 2012 július 20-án egy Colorado állambeli moziban lőtt le 12 embert és sebesített meg további hetvenet. Letartóztatása után a börtönben többször is öngyilkosságot kísérelt meg, így a börtönkórházban tartották megfigyelés alatt. A férfi védői először vádalkut akartak kötni, és a bűnösség beismeréséért cserébe azt kérték az ügyésztől, hogy ne kérje a halálbüntetés kiszabását Holmes-ra, de ezt az ügyészség elutasította. Végül a férfi elmezavarra hivatkozva ártatlannak vallotta magát, a tárgyalása 2015 április 27-én kezdődött. Ma hajnalban életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték.

Pedig lett volna lehetőség a halálbüntetés kiszabására is,  a kilenc nőből és három férfiból álló esküdtszék ugyanis még júniusban elutasította Holmes elmezavarra vonatkozó kérelmét. Összesen 165 vádpontban találták  bűnösnek, de a halálbüntetés kiszabásához egyhangú döntésnek kellett volna születnie. Az egyik helyi lap szerint az esküdtek közül kilencen a halálbüntetés mellett szavaztak, ketten bizonytalanok voltak, egy valaki viszont hallani sem akart a róla. Holmes az esküdtszék döntésének kihirdetése után mosolyogva rázott kezet ügyvédjeivel.

Colorado állam kormányzója az ítélet kihirdetése után azt nyilatkozta a sajtónak, hogy mindegy milyen ítélet született, az áldozatokat semmi nem hozhatja vissza. "Remélem, családtagjaik mostantól békét és megnyugvást találnak" - tette hozzá. Az esküdteknek pénteken újra levetítették azt a videófelvételt, amit az ámokfutás után készítetek a rendőrök a moziban, de ez sem volt elég ahhoz, hogy azt az egy esküdtet meggyőzze a halálbüntetés jogosságáról. A 12 tagú testület három órán át vitázott a döntésről, de mint ahogy azt egyikük a helyi tévének elmondta, ha egy hétig tanakodnak, akkor sem született volna más döntés.

George Brauchler államügyész láthatóan csalódottan vette tudomásul, hogy Holmes megúszta a halálbüntetést, de mint mondta, tiszteletben tartja az esküdtek döntését, akik szerinte "nagyon jó munkát végeztek."

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport