Gergely
6 °C
23 °C

Poroltóval fújták le a migránsokat Görögországban

000 Par8247026
2015.08.11. 14:57
Több verekedés is kitört kedden a görögországi Kósz szigetén, ahol a görög hatóságok nem tudják kezelni a helyzetet, hogy a közelben lévő török partokról tömegével érkeznek migránsok az országba, írja az MTI.

„Papírokat akarunk, enni akarunk!” – skandálták kedden több százan, miközben ülősztrájkkal torlaszolták el a sziget legnagyobb városába vezető utat. A tiltakozók csoportja a regisztrációs eljárás felgyorsítását követeli a görög hatóságoktól.

A migránsokat kedden egy stadionba próbálták terelni a nyilvántartásba vételük lefolytatásához, a területen összezsúfolódó, hosszú sorokban várakozó, mintegy 1500 fős tömegben azonban verekedések törtek ki. A stadionban tartózkodó rendőrök végül poroltókkal fújták le az embereket, és gumibotokkal próbálták feloszlatni a tömeget. A helyszínen kitört a pánik, több százan menekültek el.

Jeórjiosz Kiritszisz, Kósz polgármestere arra figyelmeztette a görög kormányt kedden, hogy ha nem tesz azonnal lépéseket a rend helyreállítására, „vérontásra” is sor kerülhet a szigeten, ahova már több mint 7 ezer bevándorló érkezett.

Az Égei-tenger keleti medencéjében lévő szigetekre naponta több százan érkeznek a polgárháború sújtotta Szíria vagy Afganisztán területéről. A görög parti őrség kedden közölte, hogy hétfő reggel óta Leszbosz és Kósz partjai közelében hét különböző mentőakcióban 329 embert mentettek meg.

A görög hatóságoknak, a helyi lakosoknak és a jótékonysági szervezeteknek egyre nagyobb feladat, hogy regisztrálják az újonnan érkezetteket, majd szállást és ellátást biztosítsanak számukra.

Kósz szigetén sok bevándorló a legnagyobb város parkjaiban és terein kénytelen meghúzni magát.

A görög rendőrség saját közlése szerint illegális határátlépésért 2015 januárja és júliusa között 156 726 embert tartóztatott fel Görögországban. Ez a szám 32 070 volt 2014 azonos időszakában.