Elbuktak a török koalíciós tárgyalások

2015.08.13. 19:48

Ahmed Davutoglu török miniszterelnök bejelentette, hogy a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP) és az ellenzéki Köztársasági Néppártnak (CHP) nem sikerült megegyeznie egy lehetséges koalícióról, így valószínűleg előrehozott választások várhatóak az országban, írja a Middle East Eye.

Az AKP még júniusban nyerte meg a török választásokat, a párt azonban 13 éve először elvesztette abszolút többségét a parlamentben, 41 százalékkal csak 258 képviselőjük lett az 550 fős nemzetgyűlésben. Mivel a parlamenti küszöböt 10 százalékosra emelték fel, várható volt, hogy sok kis párt hiányában problémás lesz koalíciót kötnie az AKP-nak. 

A kormányzó párt másik lehetséges koalíciós partnere a CHP mellett az ultranacionalista Nemzeti Cselekvés Pártja (MHP) lenne, a Reuters értesülései szerint azonban a megegyezésre kicsi az esély, így feltehetőleg novemberben újabb választások lesznek az országban.

Rövidtávú koalíció létrehozását, illetve kisebbségi kormányzást javasolt Ahmed Davutoglu török kormányfő, mondta Kemal Kilicdaroglu, a CHP vezetője. Szerinte nem feltétlenül az előrehozott választás az egyetlen lehetséges alternatíva.

A koalícióalakítás határidejéig kicsivel több mint egy hét maradt. A hírek hatására a török líra 1.85 százalékot esett.