Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Mária
-6 °C
4 °C

Meleg párnak is jár az esküvői torta

2015.08.14. 18:44

Az amerikai Colorado állam fellebbviteli bírósága csütörtökön nem hivatkozhat vallási meggyőződésére az a cukrász, aki nem készítette el egy azonos nemű pár esküvői tortáját - írja az MTI.

Jack Phillips amerikai cukrász azzal indokolta, hogy nem készíti el egy meleg pár esküvői tortáját, hogy ez az ő keresztény hitének elveivel ütközik. Elmondása szerint nem okoz problémát neki, hogy kiszolgálja a melegeket, azonban egy esküvői torta elkészítése sértené a hitét.

Charlie Craig és David Mullins 2012-ben házasodott össze Massachusettsben, a szertartás után pedig Coloradóban szerettek volna ünnepelni. A cukrász ügyvédei kilátásba helyezték a döntés elleni fellebbezést a szövetségi legfelsőbb bírósághoz, hiszen mint mondták, az amerikai alkotmány által biztosított szabadság eszményét veszélyezteti az, ha Philipsnek olyan ügyet kell szolgálnia a tehetségével, amivel nem ért egyet.

A Civil Liberties Union of Colorado nevű jogvédő szervezet szerint ha egy vállalkozás nem válogathat a fogyasztói között: ha valaki megveszi a terméküket, akkor nem állhatnak el az üzlettől a fogyasztó személyére hivatkozva.

A cukrász nem ért egyet a bíróság döntésével:

az alkotmány alapján akárhol, akármikor jogom van a vallásom gyakorlásához, korlátozás nélkül. Szintén alkotmányos jog a szólásszabadság: ezek a jogok akkor is megilletnek, amikor a pult mögött állok a boltomban

- mondta Philips a CBS-nek.

A bírósági döntés értelmében a tortarendelést visszautasítót cukrászt pénzbírsággal sújthatják, ha a jövőben is előfordul vele hasonló eset. Az amerikai legfelsőbb bíróság ebben az évben legalizálta az azonos neműek házasságát az egész országban, így a mostani döntést a melegjogi aktivisták újabb győzelemként értékelték. Júliusban egy hasonló esetben 135 000 dollár (37,8 millió forint) kártérítést kellett fizetnie egy oregoni cukrászatnak, amely visszautasította egy azonos nemű pár esküvői tortájának elkészítését két évvel ezelőtt.