Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Polkorrekt svéd ragtapaszon röhög Dánia

2015.08.14. 13:58

Hétköznapi rasszizmust láttak a svédek abban, hogy a sebtapaszok a fehérek testszínéhez igazodik. Ezért az Apoteket hálózat elkészítette a maga rasszkompatibilis ragtapaszkészletét.

Az eddig periferiális kérdésre egy blogger hívta fel a figyelmet a beszédes nevű Vardagsrasismen.nu (hétköznapi rasszizmus) bloggere. Paula Dahlberg szerint ez a fehérközpontú gondolkodás valójában rejtett rasszizmus.

Az Apoteket szerint azonban nem a blogger hatására dobják piacra sötétebb ragtapaszaikat, de kétségtelenül azért, hogy ezzel is elősegítsék a rasszizmus visszaszorítását.

A lakossághoz mérten Svédországban a legmagasabb menedékkérők aránya Európában – 100 ezer lakosra 845 fő, Magyarországon 433 – és számuk meredeken növekszik, bár ez a legtöbb európai országra igaz.

Rasszista a világos ragtapasz?

  • 4540
    Az a rasszizmus, hogy a feketéknek fekete ragtapaszt kínálnak
  • 4532
    Én rajzfilmfigurás kék ragtapaszt használok
  • 1517
    Jogos, a testszínű nem csak a világosat jelentheti

Svédországban a tavalyi zavargások után kiemelt kérdés lett a bevándorlók integrációjának vitatható eredményessége, nem véletlen, hogy a nacionalista Svéd Demokraták párt történetében először bejutott a parlamentbe, mindjárt a harmadik legerősebb pártként.

A dánok szívesen élcelődnek a svédeken, a túljátszott érzékenységet jelző ragtapasz kapcsán Dánia külügyminisztere is beszállt a játékba: „Megint csak örülök annak, hogy nem Svédországban élek” – írta a Twitteren Kristian Jensen. 

Korábban a dán oktatási miniszter fakadt ki a rasszizmus legapróbb vádjának lehetőségétől is menekülő svéd politikától, amely miatt még Harisnyás Pippi mesefigurája is cékeresztbe került. A bolondos vörös copfos varázslólány ugyanis a négerek hercegnőjének nevezi magát és lova mellett van egy majma is. A szerző, Astrid Lindgren saját lányáról formálta meg Pippit. Az egykori leány elismerte, hogy a négerek királynője sértő kifejezés, ezért helyesebb átírni Déltengerek királynőjére.