Készpénzt adnak a menekülteknek

2015.08.17. 10:37
Több ezer szír menekültnek adott készpénzt magánszemélyek adományain keresztül az ENSZ menekültekkel foglalkozó ügynöksége. Az UNHCR kampányában nem ruhákat, tartós élelmiszert vagy tisztítószereket, hanem konkrétan készpénzt gyűjtenek online a Jordániában élő szír menekülteknek, akik nem táborokban, hanem falvakban és városokban húzták meg magukat. Az ügynökség becslése szerint négymillió rászoruló emberről van szó, közülük eddig 3-4000 családnak tudtak pénzt adni. Eddig összesen valamivel több mint 4,7 millió dollár (1,3 milliárd forintnak megfelelő összeg) gyűlt össze, elsősorban amerikai és brit magánszemélyektől.

Hassan 75 éves, egy tizenöt fős család feje. Két évvel ezelőtt kellett elhagynia szíriai otthonát, azóta egy összedőlt jordániai épület pincéjében él a családjával a Financial Times újságírója, Khaled Hosseini májusban találkozott vele. „Amikor megkérdeztem, hogy élték túl, a menyére, Fatimára mutatott, akinek nyolc gyereke van, és akinek a férje – Hassan legidősebb fia – négy éve tűnt el Szíriában, közvetlenül azután, hogy őrizetbe vették. Paradox módon, Fatima ezzel a veszteséggel lett jogosult az UNHCR készpénzes támogatására, havonta 170 dollár értékben” – írja cikkében.

Jordániában a menekült szír családok 84 százaléka az élethez szükséges legalapvetőbb dolgok, mint például a lakhatás, az élelmiszer és az egészségügyi ellátások kifizetésével is rendkívül nehezen boldogul, fogalmaz az UNHCR, és meg is becsülték, hogy körülbelül mekkora összeg az, ami valóban segít a családokon. Egy negyven dolláros (kb. 11 ezer forintos) adomány egy hattagú család egyheti, a hetven dolláros (kb. 20 ezer forintos) adomány egy kéttagú család havi költségeit hivatott fedezni. 140 dollár (40 ezer forint) elegendő egy 3-5 tagú családnak egy hónapra, 1500 dollár (420 ezer forint) pedig egy átlagos szír menekült család egész éelves kiadásait fedezi.

Fotó: Jordan Pix

Örök kérdés, hogy készpénzes vagy tárgyi adományozás a hatékonyabb módja-e a segítségnek. Az általunk megkérdezett humanitárius szervezetek képviselői szerint a készpénz a legjobb, mert például tárgyadományoknál egyszerűbb, gyorsabb és olcsóbb megoldás. A készpénzt nem kell tárolni és szállítani, mint a tárgyakat, ráadásul bizonyos tekintetben visszaadja a rászorulók szabadságát: hogy arra költhetik az adományt, amire legjobban szeretnék. A kritikusok szerint ugyanakkor épp ez a készpénzes adományozás veszélye is, ugyanis simán lehet, hogy a rászorulók embercsempészek zsebét gazdagítják a magánszemélyek jótékonyságából.

A készpénzes adományozást Andrew Harper, az UNHCR jordániai képviselője az egész világon a leghatékonyabb támogatási módszernek nevezte, ugyanis a szír menekülteket írisz-szkennerrel azonosítják. A jordán ATM-ek írisz-szkennerekkel vannak felszerelve, a szervezők szerint ezzel a biometrikus technológiai megoldással nem juthat illetéktelenek kezébe a támogatás. 

Az UNHCR szerint magyarok egyelőre nem küldtek készpénzt a szír menekülteknek.