Ismeretlen felderítő drónt lőtt le Irán

2015.08.22. 16:53 Módosítva: 2015.08.22. 16:53
Ismeretlen felderítő drónt lőttek le Irán nyugati részén a napokban. Eközben Iránban ötszáz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétát mutattak be.

Egy pilóta nélküli felderítő drónt lőtt le az iráni légvédelmi erő Kermánsáh tartományban, mondta a tartományi légvédelmi erők parancsnoka az IRNA állami hírügynökségnek.

Az MTI szerint a parancsnok nem árulta el, melyik országé volt a drón, de hozzátette: tavaly tizenkét azonosítatlan repülőt kényszerítettek a perzsa állam légterének elhagyására.

Irán az utóbbi években több amerikai és a parancsnok állítása szerint izraeli pilóta nélküli repülőgépet lőtt le a légterében.

Ugyancsak szombaton mutatták be Irán új, ötszáz kilométeres hatótávolságú ballisztikus rakétáját, nem sokkal több, mint egy hónappal a ballisztikus fegyvereket is korlátozni hivatott nukleáris megállapodás létrejötte után. Haszan Róháni iráni elnök azt hangoztatta, hogy a katonai erő a béke és hatékony diplomácia alapfeltétele. 

Róháni a Fátih (Hódító) 313 elnevezésű új rakétát bemutató ünnepségén kijelentette, hogy országa nem fog engedélyt kérni fegyverek vásárlására, eladására és fejlesztésére.

Irán csak akkor tud más országokkal tárgyalni, ha katonailag erős. Ha egy országnak nincsen katonai ereje és függetlensége, akkor nem tudja szavatolni a békét

- mondta az államfő, miközben a védelmi minisztérium közlése szerint a rakétát már sikeresen tesztelték, a tömeggyártását is hamarosan megkezdik. 

A július 14-én az Irán és az ENSZ BT hat tagja között létrejött megállapodás Irán nukleáris programjának felügyeletéről szól, hogy ne tudják azt katonai célokra használni. A megállapodásért cserébe a nemzetközi közösség fokozatosan feloldja a perzsa állam ellen hozott szankciókat.  • Tippek
  • Bankszámla