Hollande kitüntette a vonat hős utasait

2015.08.24. 11:59

A legmagasabb fokozatú francia állami kitüntetést kapta a vonaton terrortámadást megakadályozó négy utas, Spencer Stone, Alek Skarlatos, Anthony Sadler és Chris Norman – írja a BBC. François Hollande elnök hétfő reggel az Élysée-palotában adományozta a Becsületrendet három amerikai és egy brit férfinak. További két utas, akik közül az egyik még kórházban van, szintén megkapja a kitüntetést később. 

A jutalmazott férfiak pénteken a Párizs felé tartó nagy sebességű vonaton előztek meg egy feltételezett terrortámadást. A két szabadságon lévő amerikai katona (Spencer Stone és Alek Skarlatos) meghallotta, hogy valaki a vonat vécéjében tölti a fegyverét, így már az ajtó előtt várták, amikor kijött. A támadó Ajjúb al-Kazzáni, egy  25 éves marokkói férfi, aki spanyol titkosszolgálati értesülések szerint radikális iszlamista csoportokkal állt kapcsolatban. AK–47-es gépfegyvert, egy kést és egy pisztolyt is magával vitt a vonatra, ezekkel a hatóságok szerint hatalmas mészárlást rendezhetett volna, ha az utasok nem lépnek közbe. A vonaton 554-en utaztak a támadás idején.  

Az akcióban végül senki nem halt meg, bár a támadó lefegyverzésében részt vevők közül többen súlyos lőtt és szúrt sebekkel kerültek kórházba. Kettejük állapotát időközben sikerült stabilizálni, így részt vehettek a hétfői ceremónián. Az 51 éves amerikai–francia állampolgár, Mark Mooligan még mindig kórházban van, így ő később kapja meg a kitüntetést. 

Franciaország nevében szeretnék köszönetet mondani önöknek. Az egész világ csodálja a bátorságukat, ami példaként és inspirációként szolgál mindannyiunk számára. A saját életüket kockáztatták, hogy megvédjék a szabadságot

– mondta Hollande a bátor utasok tiszteletére rendezett ünnepségen, amelyen részt vett a belga miniszterelnök, az amerikai nagykövet és a vasúttársaság elnöke is.

A kitüntetést, amelyet kaptak, még Napóleon alapította 1802-ben, és ötféle kategóriában osztják ki. Az utasok a leggyakrabban kiosztott lovag fokozatot kapták, amelyet általában a civil bátorságért szoktak adományozni. 

Közben folyik a támadó kihallgatása. A francia hatóságok kedd estig kérdezhetik  Ajjúb al-Kazzánit, akinek ügyvédje azt állítja, hogy az eset nem terrortámadás volt, a férfi csak ki akarta rabolni az utasokat, a fegyvereket pedig Belgiumban találta egy parkban. Ez nem tűnik túl valószínűnek annak tükrében, hogy a spanyol és francia hatóságok már egy évvel ezelőtt felfigyeltek a férfira, és azt gyanítják, hogy Szíriában részt vehetett az Iszlám Állam akcióiban is. 

Az eset után szigorítják a biztonsági előírásokat a Hollandiából és Belgiumból Párizs felé közlekedő nagy sebességű vonatokon, valamint a nemzetközi vonatállomásokon is.