Dzsihádista dalokat hallgatott vonatra szállás előtt a franciaországi lövöldöző

2015.08.25. 16:24
A 25 éves marokkói származású férfi korábban azzal védekezett, hogy a fegyvert Brüsszelben találta, és egyáltalán nem készült terrortámadásra.

A franciaországi terrortámadás gyanúsítottja egy dzsihádista dalokból álló online videót nézett a mobiltelefonján nem sokkal azelőtt, hogy felszállt a vonatra – közölte egy rendőrségi forrás az AFP-vel.

Ajjúb al-Kazzáni múlt pénteken lövöldözött egy Amszterdamból Párizsba tartó vonaton, ahol szolgálaton kívüli amerikai katonák fegyverezték le, miután hallották, hogy a mosdóban betárazza a fegyverét. Al-Kazzáni ügyében a francia hatóságok azonnal terrorcselekményre gondoltak, de a férfi ügyvédje azt nyilatkozta, hogy védence csak ki akarta rabolni a járatot.

Ügyfelem egyszerűen ki akarta rabolni az utasokat, mert nem volt pénze sem ételre, sem arra, hogy lakjon valahol

– közölte Sophie David, a marokkói állampolgár kirendelt védője. Azt is kijelentette, hogy ügyfele hüledezve áll az ellene felhozott terrorvádakkal szemben. Azt is kizárta, hogy al-Kazzáni készült volna a támadásra, mivel a fegyvereket (egy AK–47-es gépkarabélyt és egy félautomata pisztolyt, valamint kilenc tárat) állítólag egy aktatáskában találta Brüsszel egyik parkjában.

Az eleve valószínűtlen történet megdőlni látszik, amennyiben valóban igaz, hogy dzsihádista dalokat hallgatott, miközben megvette a jegyét, és mielőtt felszállt a vonatra. Korábban úgy vélték a hatóságok, hogy két telefon is volt a férfinál, de csak egyet találtak meg nála.

Al-Kazzáni már egy ideje rajta volt az európai titkosszolgálatok radarján: május 10-én megállították a berlini Tegel repülőtéren, mikor egy isztambuli járatra szállt volna fel. A németek kihallgatták, de nem tartóztatták fel, mert a francia titkosszolgálat csak „megfigyelésre érdemes” személyként tartotta számon, nem pedig „potenciális terroristaként.”

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport