Robert Fico nagyon egy követ fúj Orbánnal menekültügyben

2015.08.29. 15:21

Amennyiben újra felmerül a kötelező befogadási kvóta gondolata, Szlovákia el fogja utasítani - jelentette ki Robert Fico szlovák miniszterelnök szombaton Besztercebányán, a szlovák nemzeti felkelés kitörése 71. évfordulójának ünnepségén. A kvótát, mint ismert, a magyar kormányfő, Orbán Viktor is élesen elutasította.

De nem ez az egyetlen közös pont a magyar kormány álláspontja és Fico mostani nyilatkozata között. Lázár János és más fideszes politikusok az elmúlt napokban keményen nekimentek az EU-nak, hogy nem csinál szinte semmit menekültügyben, hogy az EU nem képes megvédeni Európa határait. Fico is hasonlóan fogalmazott.

A migrációt illetően az európai politika teljes mértékben csődöt mondott. 

Megjegyezte, hogy Európa a menekültek ellenőrizetlen beözönlésével találta magát szemben.

"Ne tegyünk úgy, mintha nem látnánk az emberek félelmét, félnek, és nemcsak Szlovákiában, de egész Európában. Ne tegyünk úgy, mintha nem látnánk a jelenség okait, és ne tegyünk úgy, mintha képesek lennénk megoldani ezt a problémát oly módon, hogy mindenkit tárt karokkal fogadunk, függetlenül attól, hogy gazdasági spekulánsokról vagy olyan emberekről van szó, akiknek reálisan szükségük van életük, egészségük és családjuk megvédésére" - fejtette ki Fico.

A szlovák kormányfő úgy fogalmazott, "miként lehetséges az, hogy ha Görögországnak pénzre van szüksége, 24 órán belül csúcsértekezletet hívunk össze, de ha emberek halnak meg, képtelenek vagyunk ezt megrendezni az afrikai országok részvételével és elmondani, hogy a problémát ott kell megoldani, ahol keletkezett, és nem a következményekre összpontosítani". 

Fico szerint Szlovákia kész segítséget nyújtani olyan biztonsági zónák kialakításához, amelyekben a migránsokat azonosítani lehet és világossá tehető, ki a gazdasági spekuláns, csempész, fegyverkereskedő vagy olyan ember, akinek valóban segítségre van szüksége. 

Minden országnak saját magának kell eldöntenie - mondta a kormányfő -, hogy kiről tud reálisan gondoskodni. "Legyünk őszinték, hiszen mi a saját roma polgártársainkat sem vagyunk képesek integrálni, akikből több százezer van, hát akkor hogyan integráljunk olyan embereket, akiknek egészen más az életmódjuk, más a vallásuk" - jelentette ki Fico. 

A kormányfő közölte, hogy a migrációs válsággal kapcsolatban hétfőn rendkívüli ülést tart a szlovák nemzetbiztonsági tanács.  • Tippek
  • Hírek