Megöltek egy rendőrt a kijevi parlament rohamánál

2015-08-31T113236Z 1879232984 GF10000187974 RTRMADP 3 UKRAINE-CR
2015.08.31. 13:20 Módosítva: 2015.08.31. 18:30

Halálos áldozata is van az ukrán parlament előtti összecsapásoknak - közölte Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere hétfőn. Az ukrán belügyminiszter közölte, hogy a nemzeti gárda egy 24 éves tagjának a szívét találta el egy repesz, és ebbe a sérülésbe halt bele.

Az eset akkor történt, amikor tüntetők rohamozták meg a kijevi parlamentet, hogy megakadályozzák az ukrán alkotmány tervezett módosítását, amely nagyobb autonómiát biztosítana a keleti tartományoknak.

Hétfőn délutánra őrizetbe vették a gránát dobó tüntetőt közölte Arszen Avakov ukrán belügyminiszter.

A belügyi tárca vezetője azt mondta, hogy a gyanúsított, Ihor Humenyuk beismerte a tettét. A férfi a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt Szics nevű önkéntes alakulatához tartozik, és a hadműveleti övezetből érkezett Kijevbe. Jelenleg szabadságon van.

Avakov elmondta, hogy a hatóságok összesen mintegy 30 személyt vettek őrizetbe.

A rendőrök még egy gránátot találtak nála, valamint kibiztosítószeget két gránátról - közölte a belügyminiszter.

Az összecsapás összesen 56 sérültjét - 54 nemzeti gárdistát, valamint a sajtó két képviselőjét, az ukrán 1+1 televízió operatőrét és egy francia újságírót - szállították kórházba. A sérültek közül három állapota súlyos.

A keleti autonómia miatt tüntettek a szélsőségesek

Hétfő délután a rendőrségkordonokkal vette körül a parlementet, és könnygázzal próbálta visszaverni a tüntetőket, írja a BBC

A polgármester a 112.ua hírtelevíziónak elmondta, úgy értesült, hogy meghalt az ukrán parlament előtti rendet biztosító több fiatal rendőr. Klicsko hozzátette, a hatóságok első dolga most az, hogy megállapítsák, kik a felelősöket a történtekért. A rendfenntartó szervek egyelőre nem erősítették meg a polgármester közlését.

A tüntetők közül harci gránátot dobtak a rendőrök sorfala mögé, írta az MTI az Interfax Ukraina helyi hírügynökségre hivatkozva. A robbanásban ötvenen megsérültek.

A tervezett módosítás szerint a szeparatisták által vezetett Donyeck és Luhanszk több önrendelkezési jogot kapna. A területeken meglehetősen törékeny tűzszünet van életben, de a szeparatisták és az ukrán kormányerők abban egyeztek meg múlt héten, hogy szeptember 1-ig véget vetnek az erőszaknak, mert aznap térnek vissza a gyerekek az iskolákba.

Borítókép: REUTERS / Valentyn Ogirenko