Osztrák kancellár: Senki sem akarja, hogy mindenki kerítéseket emeljen

2015.09.01. 12:44 Módosítva: 2015.09.01. 14:23

A határkerítések, mint amilyeneket a magyar kormány épített, nem fogják megelőzni az embercsempészetet, vagy megoldani a menekültügyi válságot, mondta Werner Faymann osztrák kancellár az ORF-nek.

A local.at beszámolója szerint Faymann arról beszélt, hogy ez a hozzáállása nem a jó megoldás. Szerinte a lényeg az EU külső határainak védelme, és megszüntetni azokat az okokat, amik miatt a menekültek elhagyják otthonaikat. „Senki sem akarja, hogy mindenki kerítéseket emeljen. Ez nem érne célt az embercsempészek ellen, lerombolná Schengent és tönkretenné a közös EU-nkat" – mondta. „Tudjuk, hogy az embercsempészeknek megvannak a lehetőségeik, hogy kikerüljék a kerítést. Ezért csak egy politikai megoldás lehetséges" – tette hozzá.

A szolidaritás nem egyirányú, mondta. Több nyomást gyakorolna a kérdésben olyan országokra, mint Nagy-Britannia, Lengyelország és Csehország, amik kevesebb menekültet fogadtak. „A felelősséget maguktól eltoló országoknak tudniuk kell, hogy ez nem megy" – mondta. Azt mondta, hogy Ausztria egy sokszínű európai ország, ami tartja magát a nemzetközi vállalásaihoz, viszont szerinte az egyirányú szolidaritás nem járható út.

A populista jobboldali Szabadság Párt (FPÖ) elnöke, Heinz-Christian Strache is megszólalt a magyar kerítés ügyében. Szerinte „természetesen szükség van arra is a határátkelők mellett, hogy kerítéssel védjék az országot, hogy az illegális embercsempész-maffia nem folytathassa gyilkos üzleteit" – mondta.

Szijjártó Péter kedden reagált Faymann hétfő esti nyilatkozatára. Szerinte csalódást keltő és érthetetlen, hogy egy szomszédos ország vezetője így nyilatkozik abban a kérdésben, amely Magyarországnak és Európának is történelmi kihívást és rendkívüli nehézségeket jelent,

ezért délutánra berendelték az osztrák nagykövetet

- mondta a külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-nek.