Filccel számozták meg a menekülteket Csehországban

2015.09.02. 19:51

Csehországban jogászok és emberjogvédők tiltakoztak szerdán amiatt, hogy a rendőrség előző nap a regisztráció részeként filctollal számozta meg az országba érkezett menekülteket, írta az MTI.

Egyik törvény sem teszi lehetővé, hogy embereket így megjelöljenek

- magyarázta Zuzana Candigliota, az emberi jogok cseh ligájának egyik képviselője.

Jogvédők szerint ez a módszer Kelet-Európában óhatatlanul arra az eljárásra emlékeztet, amelyet a nácik alkalmaztak a koncentrációs táborok foglyainak azonosítására.

A CTK cseh hírügynökség beszámolója szerint a rendfenntartók a břeclavi pályaudvaron csoportokba osztották a menekülteket azzal a céllal, hogy a családokat együtt tartsák, majd ezután számokkal látták el őket. A CTK fényképein látni lehet, amint egy kék kesztyűt viselő rendőrnő kék filccel számokat ír a nők és gyerekek kezére.

A cseh rendőrség keddre virradó éjjel filctollal írt számokat 214 olyan migráns kezére, akiket a cseh-osztrák határnál, az Ausztria és Magyarország felől érkező vonatokról szállítottak le Břeclavban.

Mint kiderült, nem elszigetelt esetről van szó. Lucie Novakova, a cseh belügyminisztérium szóvivője elmondta, azért vezették be ezt az eljárást, mert a menekültek között sok a gyerek. 

A célunk annak megakadályozása, hogy a gyerekek elvesszenek

- nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek.

Katerina Rendlová, a  cseh  idegenrendészet szóvivője szintén azt mondta, hogy a rendelkezés a családok azonosítását szolgálja. 

A cseh hatóságok álláspontja a dublini rendelet alapján az, hogy az illegális migránsokat abba az országba kell visszaküldeni, amelynek területére lépve elérték az Európai Uniót, de ma bejelentették, hogy nem tartoztatják le azokat, akik Magyarországon regisztráltak már korábban. 

Egy augusztusban végzett közvélemény-kutatás szerint a csehek 93 százaléka gondolja azt, hogy a menekülteket vissza kell küldeni származási országukba.