Visszatérne Szíriába, hogy ott temesse el a családját, ahonnan elmenekültek

2015.09.03. 14:21 Módosítva: 2015.09.03. 17:58
Három- és ötéves fiát, valamint feleségét veszítette el egy szír férfi, amikor felborult a lélekvesztő, amin Törökországból Görögországba akartak eljutni. Kanadában elutasították a menekültkérelmüket, pedig még egy parlamenti képviselő is az ügyük mellé állt.

A török tengerparton találták meg Ajlan és Gallup, a két szír kisfiú, valamint édesanyjuk holttestét – írja a Guardian.

Fotó: Twitter

A család vízbe fulladt, mert a gumicsónak, amelyben tizenheten próbáltak Törökországból Görögországba eljutni, nem bírta a terhelést, és elsüllyedt. Nem csak ők jártak így: egy másik, tizenhat embert szállító tákolmány is felborult, ott sem találtak túlélőket. Az idén már  kétezer-ötszáznál többen haltak meg a Földközi-tengeren az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint.

Elfogták az embercsempészeket

A török rendőrök elfogták csütörtökön azokat az embercsempészeket, akiket egy szíriai menekült kisgyermek halálának okozásával gyanúsítanak, írja az AFP beszámolója nyomán az MTI. A gyanú szerint a négy, valószínűleg szíriai származású férfi számlájára róható az Égei-tengbe veszett tucatnyi szíriai migráns halála, közöttük a hároméves Aylan Kurdié is. A törökországi Bodrum-félsziget tengerpartján szerdán holtan talált kisfiú fényképe bejárta az  internetet és a világsajtót, hatalmas felháborodást keltve. A négy embercsempészt a Törökország délnyugati részén található üdülőváros tengeri kikötőjében tartóztatták fel a rendőrök. Onnan indult a később elsüllyedt két hajó, amelyen a szíriai menekültek a görögországi Kosz-sziget felé tartottak.

Az apa, Abdullah Kurdi telefonon tájékoztatta a már húsz éve Kanadában élő rokonát, hogy nem mennek, mert meghalt a felesége és a két gyermeke. Teema Kurdi több hónapig egyengette a család a menekültkérelmét, amelyet azonban visszautasítottak a kanadai hatóságok.

Pedig a nő szomszédai is segítettek, sőt még a helyi parlamenti képviselő, Fin Donnelly is támogatta a kérelmet. Kanadában a menekültkérelemhez húsz aláírásra van szükség, amely garantálja, hogy az érkezőknek anyagi és érzelmi támogatást is adnak kanadai állampolgárok. Donnelly a papírt személyesen vitte el az ország bevándorlási miniszterének.

Gondot okozott viszont, hogy Törökországban, az ENSZ menekülttáborában nehézkesen intézik a kérelmeket. Főként azért, mert az országban nem szeretik a kurdokat, és Kurdiék ehhez a népcsoporthoz tartoztak. 

Egy júniusi felmérés  szerint a törökök háromnegyede alapvetően barátsággal fogadja az országba érkezett, mintegy 2 millió menekültet. Kétharmaduk „erkölcsi kötelességének” tartja befogadásukat. A kurdokkal kapcsolatban szigorúbbak: őket is befogadnák, de nekik nem biztosítanának különösebben jó körülményeket.

Hivatalos menekültstátusz nélkül a törökök nem állítanak ki vízumot. A család még egy lakást is bérelt, amit kanadai nagynénjük fizetett. De itt sem bántak velük jól, és a kérelmüket is elutasították. Ezért indultak el Görögországba, mert azt hallották, hogy onnan könnyebben eljuthatnak Kanadába.

Abdullah Kurdi most azt próbálja elintézni, hogy visszatérhessen Kobaniba, a szíriai kurdok legnagyobb városába. Oda, ahonnan elmenekült a családjával, azért, hogy ott temethesse el feleségét és gyermekeit.