A csehek pénzt és rendőröket küldenének Magyarországra

GettyImages-492310289
2015.09.07. 12:57

Európa kissé megfeledkezett Magyarországról, de nem szabad magára hagyni és segítséget kell nyújtani neki a migrációs válság kezelésében, mondta az MTI szerint Milan Chovanec cseh belügyminiszter.

"Nem hagyhatjuk magára Magyarországot, amelynek területén keresztül nagyjából annyi menekült megy át, mint Olaszországon és Görögországon együttvéve. Ugyanakkor az Európai Unió anyagi segítsége Magyarországnak elhanyagolható, majdnem a nullával egyenlő", jelentette ki a Právo nevű cseh baloldali napilapban.

Chovanec szerint a menekültválság, a "balkáni út" őket is veszélyezteti, ezért azt szeretné, ha "komolyabban vennék" a problémát. 

Sátrat már kértünk, és kaptunk is tőlük

Csehország rendőröket, pénzt és műszaki eszközöket ajánlott fel segítségként Magyarországnak, és most Prága Budapest válaszára vár. Eddig Magyarország csak sátrakat kért a menekültek elszállásolására, amit Prága azonnal el is küldött Budapestnek - fejtette ki a miniszter.

A politikus egy húron pendül Orbánnal, mint mondta: ha Európa nem fogja megvédeni külső határait, akkor nehéz lesz megtartani a schengeni övezetet. "Úgy látom, hogy a schengeni övezet néhány év távlatában nagy veszélyben van". Európában a bonyolult helyzet következtében mindenütt erősödnek a fasiszta és a populista mozgalmak, s ha a következő választások során ezek hatalomra kerülnek, valószínűsíthető, hogy igyekezni fognak korlátozni vagy megszüntetni a schengeni övezetet, mondta Chovanec.