Koronavírus adatok

2022. jan. 21.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Zelma, Rajmund
-7 °C
1 °C

Az USA újra figyelmeztette az oroszokat a szíriai katonai jelenlét miatt

2015.09.10. 06:16 Módosítva: 2015.09.10. 06:18

John Kerry amerikai külügyminiszter szerdán öt nap alatt másodszor is beszélt orosz kollégájával, Szergej Lavrovval. Kerry megismételte az Egyesült Államok aggályait azokkal a jelentésekkel kapcsolatban, amelyek szerint Oroszország erősíti katonai jelenlétét Szíriában, írja az MTI. John Kirby amerikai külügyi szóvivő tájékoztatása szerint Kerry kijelentette: ha ezek a jelentések igaznak bizonyulnak, az több erőszakhoz és a jelenleginél is nagyobb instabilitáshoz vezethet Szíriában.

Kirby szerint "nem meglepő", hogy a Szíriába tartó orosz repülőgépek az iráni légteret veszik igénybe, hiszen Teherán a múltban támogatta Bassár el-Aszad szíriai elnököt. Mint mondta, az Egyesült Államok azt javasolta partnereinek és barátainak, hogy tegyenek fel az oroszoknak "kemény kérdéseket" az átrepülési kérelmeikkel kapcsolatban.

E diplomáciai megbeszélésekkel kapcsolatban nem bocsátkozott részletekbe. Annak érdekében, hogy gépei elkerüljék az Aszaddal ellenséges Törökország légterét, Moszkva a balkáni országokhoz fordult, ám Washington arra bátorította őket, hogy tagadják meg az orosz gépektől az átrepülési engedélyt.

Bulgária kedden visszautasított egy, a légterének használatára vonatkozó orosz kérést, szerdán pedig bejelentette, hogy csak akkor engedi át a Szíriába tartó gépeket, ha azok szállítmányát a területén lévő repülőterek valamelyikén átkutathatja.

Törökország hivatalosan nem erősítette meg, hogy átrepülési tilalmat léptetett volna életbe az orosz gépekkel szemben, de közölte, hogy eseti alapon mérlegeli a Szíriába tartó repülőkre vonatkozó légtérhasználati kérelmeket.  • Vennék
  • Hírek