Obamának írt levelet Áder 9/11 évfordulójára

2015.09.11. 13:32

Magyarország együttérzéséről biztosította Áder János Barack Obamát a 2001. szeptember 11-ei terrortámadás évfordulójára küldött levelében. A köztársasági elnök arra is felhasználta az alkalmat, hogy  Magyarország  klímapolitikai és euroatlanti elkötelezettségéről biztosítsa Amerikát.

„Elismerjük azt a kulcsfontosságú szerepet, amelyet az Egyesült Államok vállal ezeknek a kihívásoknak a kezelésében a világ különböző részein. Magyarország továbbra is kiveszi a részét ezekből a terhekből, mint azt a békefenntartó missziókban való folyamatos részvétele, és az Iszlám Állam elleni harcban aktív elkötelezettsége is mutatja — áll Áder angol nyelvű levelében.

A 2001. szeptember 11-én történt terrortámadásban az al-Kaida terroristái a World Trade Center két felhőkarcolójának vezettek repülőgépeket, a tornyok később összedőltek. Egy eltérített repülőgép a Pentagonba csapódott, egy pedig lezuhant Pennsylvaniában. A támadásoknak közel háromezer áldozata volt. A közelmúltban addig nem ismert fotók kerültek nyilvánosságra arról, ahogy Bush és az amerikai szűk vezérkar szeptember 11-én szembesült a támadással.