Szaúd-Arábia szerint ők igenis fogadnak be menekülteket

2015.09.12. 14:34 Módosítva: 2015.09.12. 14:44

Szaúd-Arábia reagált azokra a nemzetközi bírálatokra, melyek azt firtatták, hogy miért nem fogadnak be a gazdag Öböl-országok menekülteket annak ellenére, hogy közelségük és anyagi lehetőségeik alapján megtehetnék - írja az MTI.

A szaúdi külügyminisztérium illetékese azt nyilatkozta péntek este az SPA hírügynökségnek, hogy a királyság a szíriai konfliktus kezdete óta 2,5 millió menekültet fogadott már be, csakhogy ők nem úgy kezelik őket, mint a többi ország, vagyis nem zárják őket táborokba, biztosítandó a méltóságukat és biztonságukat. Elmondása szerint a befogadottak szabadon mozoghatnak az országban, közülük több százezren kaptak tartózkodási engedélyt, amivel biztosítják számukra a munkához, oktatáshoz és az ingyenes orvosi ellátáshoz való jogot. 

Az illetékes azt nem mondta, hogy pontosan hány menekült telepedett le náluk, és az elmúlt napokban eltérő számok keringtek a monarchiában élő szírek számáról. A legtöbb cikk szerint 500 ezer szírről van szó, akiknek többsége azonban vendégmunkásként tartózkodik ott. 

Az ENSZ hivatalos nyilvántartása szerint jelenleg 561 menekült él Szaúd-Arábiában.