Munka közben halt meg egy horvát aknakereső

2015.09.14. 17:34

Munka közben meghalt egy aknakereső, egy társát pedig súlyos sérülésekkel szállították kórházba Horvátországban, írja az MTI egy N1 horvát hírcsatorna információira hivatkozva.

Az aknamentesítés múlt héten kezdődött a bosnyák határ közelében, Károlyvárostól  (Karlovac) nem messze. Az EU által támogatott projekt során a következő 120 nap alatt 3,7 négyzetkilométernyi területet tisztítanak meg a pirotechnikusok.

A horvát aknamentesítő központ, a HCR adatai szerint a délszláv háború utáni aknagyanús területeknek már több mint a felét megtisztították, és még 505 négyzetkilométernyi területet kell átvizsgálni, ami közel 51 ezer akna hatástalanítását jelenti.

Horvátország jelenleg is az aknák által leginkább veszélyeztetett országok egyike, ahol mintegy 12 ezer (!) tábla figyelmeztet az aláaknázott területetekre. A horvátok eddig 4,5 milliárd kunát (kb. 200 milliárd forintot) költöttek aknamentesítésre, amelynek nagyjából 60 százalékát állami pénzekből fedezték.

1991-től mostanáig összesen csaknem kétezer ember sérült meg aknabalesetben, közülük több mint ötszázan meg is haltak. A horvátok azt remélik, hogy 2019-ig teljesen meg tudják tisztítani az országot az aknáktól.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport